Εναν μήνα και μία μέρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι όποιες ελπίδες πως ο «πρόεδρος Τραμπ» θα αποδεικνυόταν μετριοπαθέστερος από τον «υποψήφιο Τραμπ» έχουν πια συντριβεί κάτω από το βάρος των ονομάτων που θα στελεχώσουν, όπως ανακοινώνεται, την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ, το (σκοτεινό) Πρόσωπο της Χρονιάς σύμφωνα με το «Time», ο «πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής» όπως τον περιέγραψε το περιοδικό, επέλεξε για υπουργό Δικαιοσύνης έναν άνθρωπο (τον γερουσιαστή της Αλαμπάμα, Τζεφ Σέσιονς) που αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, στις αμβλώσεις και στον γάμο μεταξύ ομοφύλων∙ για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας τον Μάικ Φλιν, «τον πιο οργισμένο από τους αμερικανούς στρατηγούς»∙ για υπουργό Υγείας τον Τομ Πράις, έναν φανατικό πολέμιο του Obamacare∙ και για «ανώτερο σύμβουλο και επικεφαλής στρατηγικής» στον Λευκό Οίκο τον Στίβεν Μπάνον, ο οποίος «κατάφερε» να κάνει έναν δημοσιογράφο του υπερσυντηρητικού Fox News να του κολλήσει το παρατσούκλι «Γκέμπελς». Αν δεν ήταν ήδη δικαιολογημένο το μαύρο εξώφυλλο του «Time», η τελευταία προσθήκη στον κατάλογο το δικαιώνει απόλυτα: επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θα αναλάβει κάποιος που σύμφωνα με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Τζεφ Μέρκλι κινδυνεύει να τη μετατρέψει σε Υπηρεσία Προστασίας των Ρυπαντών.

Ο 48χρονος Σκοτ Προύιτ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ως υπουργός Δικαιοσύνης της Οκλαχόμα, μιας πολιτείας που βρίσκεται στην πετρελαιοπαραγωγική καρδιά των ΗΠΑ, δίνοντας μάχες εναντίον της EPA. Σφοδρός επικριτής των μέτρων που έλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί την ανθρώπινη υπαιτιότητα όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη «ένα θέμα που επιδέχεται μεγάλη συζήτηση». Θεωρείται στενός σύμμαχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας, έχει επανειλημμένως καταγγείλει την EPA ότι καταχράται της εξουσίας της κάνοντας τον νταή στις αμερικανικές πολιτείες και πρωτοστάτησε στην προσφυγή 29 πολιτειών που είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει τον περασμένο Φεβρουάριο η εφαρμογή τουClean Power Plan, του Σχεδίου για Καθαρή Ενέργεια που κατήρτησε η EPA ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

«Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα και με ανεξέλεγκτο τρόπο, η EPA ξόδευε χρήματα των φορολογουμένων σε μια αντιενεργειακή ατζέντα που έχει καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ έχει βλάψει επίσης τους υπέροχους αγρότες μας και πολλές ακόμη επιχειρήσεις λίγο – πολύ παντού» αποφάνθηκε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η μεταβατική του ομάδα. «Οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί να βλέπουν δισεκατομμύρια δολάρια να χάνονται από την οικονομία λόγω των άχρηστων κανονισμών της EPA και έχω την πρόθεση, ως επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας, να στηρίξω ταυτόχρονα μία υπεύθυνη προστασία του περιβάλλοντος και την ελευθερία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο ίδιος ο Προύιτ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή αυτή προκάλεσε την οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων και την ικανοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Για μία «επικίνδυνη επιλογή, ενός ανθρώπου χωρίς τα απαραίτητα προσόντα» έκανε λόγο ο δημοκρατικός Ερικ Σνάιντερμαν, υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης. Το Clean Power Plan αποτελεί τη βάση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» και είχε απειλήσει προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από τη διεθνή συμφωνία. Τέλη Νοεμβρίου, βέβαια, είχε φανεί περισσότερο διαλλακτικός –από την άλλη, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανακοινωθεί η επιλογή του Προύιτ, είχε δεχθεί στο Τραμπ Τάουερ δύο πολύ γνωστούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, τον Αλ Γκορ και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο…

Υπουργός εργασίας με… φαστφουντάδικα

Τον Αντριου Πάζντερ, διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας που διαχειρίζεται δύο αλυσίδες φαστ φουντ, επέλεξε σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τη θέση του υπουργού Εργασίας ο Ντόναλντ Τραμπ. Πολέμιος των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Ομπάμα, ο Πάζντερ τάσσεται εναντίον της αύξησης του κατώτατου μισθού.