Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διενεργηθούν την άνοιξη στη Γαλλία; Οι δημοσκοπήσεις λένε Οχι. Αλλά το Bloomberg λέει Ναι. Ή περίπου: η εκλογή της Λεπέν, όπως και η (ακόλουθη) έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ, το Frexit, περιλαμβάνονται στον «Οδηγό του Πεσιμιστή για το 2017» που δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο, το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δεν είναι προβλέψεις. Δείχνουν όμως πώς θα μπορούσε να μοιάζει το timeline σας στα σόσιαλ μίντια αν τα πράγματα πάνε στραβά» προειδοποίησε το Bloomberg. Για την ιστορία, πάντως, στα τέλη του 2015 ο «Οδηγός» είχε προβλέψει τη νίκη του Brexit όπως και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, οι φιλελεύθεροι Γάλλοι είχαν ήδη από χθες μια ευκαιρία να μάθουν, από την ίδια τη Λεπέν, πώς θα μπορούσε να μοιάζει η χώρα τους «αν τα πράγματα πάνε στραβά»: με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στην εξουσία, τέλος η δωρεάν παιδεία για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των αλλοδαπών» δήλωσε η Λεπέν, «αλλά τους λέω: αν έρθετε στη χώρα μας, μην περιμένετε πως θα σας περιθάλψουμε, θα σας φροντίσουμε, πως τα παιδιά σας θα μορφωθούν δωρεάν. Τελείωσε τώρα, τέλος η παιδική χαρά!». Η επικεφαλής της Ακροδεξιάς διευκρίνισε στη συνέχεια πως το τέλος της δωρεάν παιδείας θα αφορούσε αποκλειστικά τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών. «Μιλούσα για τα παιδιά των λαθραίων» επισήμανε. «Τέλος στη σχολική φοίτηση των λαθραίων. Και οικονομική συνεισφορά στο σχολικό σύστημα από τους αλλοδαπούς» που βρίσκονται μεν νόμιμα στη Γαλλία, αλλά δεν εργάζονται, άρα δεν πληρώνουν εισφορές.

Οι «ιδέες» της Λεπέν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας. «Η δήλωση αυτή έρχεται να τραυματίσει την εικόνα της χώρας μας και υπενθυμίζει σε όλους όσοι έδειχναν να το ξεχνούν πως η κυρία Λεπέν αρνείται να ενταχθεί στο ρεπουμπλικανικό πλαίσιο που σφυρηλατεί την ιστορία και τη δύναμη του έθνους μας» είπε η Νατζάτ Βαλό Μπελκασέμ υπενθυμίζοντας πως η πρόταση της Λεπέν αντιβαίνει επίσης σε πολλές διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η Γαλλία, με πρώτη την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δεν συνηθίζει να λέει πράγματα στην τύχη. Δεν δήλωσε στην τύχη ότι «οι μετανάστες δεν εργάζονται» και ότι «όταν έχουμε τόσους ανέργους στη χώρα, σταματούμε τη μετανάστευση» ούτε ότι «ο Φρανσουά Φιγιόν προτείνει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική ενάντια σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην Ευρώπη». Εχοντας μπει πια για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία, γνωρίζοντας πλέον ποιος θα είναι ο μεγάλος αντίπαλός της στη μάχη για την προεδρία, επιχειρεί να τοποθετηθεί «αριστερά» σε ό,τι αφορά την οικονομία και το κοινωνικό κράτος –κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση του υποψηφίου της Δεξιάς να «ιδιωτικοποιήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των χαμηλών συντάξεων –και όσο πιο δεξιά γίνεται σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, με την οποία συνδέει τη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Καρικατούρα

Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είχε αναγνωρίσει πως η ανάθεση του χρίσματος της Δεξιάς στον Φρανσουά Φιγιόν αποτελεί κακό νέο για το Εθνικό Μέτωπο – τόσο πορώδη είναι τα «σύνορα» ανάμεσα σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς και στην επονομαζόμενη «σκληρή Δεξιά». «Ιδανικό αντίπαλο» τον χαρακτήρισε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν: «Είμαι ενθουσιασμένη που έχω μια τέτοια καρικατούρα για αντίπαλο» δήλωσε.