Τα γεύματα που βασίζονται σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως τα φασόλια και ο αρακάς είναι πιο χορταστικά απ’ ό,τι εκείνα που βασίζονται στο χοιρινό και το μοσχάρι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει κανείς βάρος πιο εύκολα, λένε οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης & Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στη Δανία.
Πολλές δίαιτες συνιστούν αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών με στόχο το αδυνάτισμα ή την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστό αν οι φυτικές και οι ζωικές πρωτεΐνες συμβάλλουν εξίσου στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 43 νεαροί άνδρες. Οι ερευνητές τους χορήγησαν τρία διαφορετικά γεύματα στα οποία κεντρικό πιάτο ήταν πίτα που περιείχε είτε φασόλια/αρακά, είτε χοιρινό/μοσχαρίσιο κρέας. Οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από κάθε γεύμα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, που περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Ράμπεν, καθηγήτρια Πρόληψης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, αυτό ισχύει παρότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι λιγότερες από εκείνες του κρέατος, «γεγονός που αντικρούει κάπως την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πολλές πρωτεΐνες μάς χορταίνουν καλύτερα», πρόσθεσε.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Food & Nutrition.