Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με γραπτή δήλωση στα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, αμφισβητώντας τη θέση που έχει εκφράσει ο κ. Βενιζέλος ότι αν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος οδηγούν σε ελάφρυνση κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2060, τότε το PSI ήταν άνω του 1,3 τρισ. ευρώ.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορούν να συγκριθούν με το PSI. «Τα μαθηματικά του κ. Βενιζέλου δεν είναι θέμα ότι σπρώχνουν πίσω τα σύνορα της μαθηματικής γνώσης. Είναι πέρα από τη μαθηματική επιστήμη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το λόγο στην Ολομέλεια για να απαντήσει, όμως δεν του δόθηκε. Κατόπιν αυτών απάντησε με την εξής ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσακαλώτος δεν αποτόλμησε να αντικρούσει στην Ολομέλεια της Βουλής τους αριθμούς που δείχνουν την αποτυχία της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος, η οποία οδήγησε στο μνημόνιο τέσσερα για την περίοδο μετά το 2018 με σκληρά μέτρα αλλά χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Οι αριθμοί είναι μη αντικρούσιμοι. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεται, ως οικονομολόγος τουλάχιστον, ότι όταν του λένε ότι θα μειωθεί το χρέος το 2060 κατά 40 δις, αυτό σημαίνει ότι το 2012 το χρέος μειώθηκε, με προβολή στο 2060, κατά 1 τρις 330 δις, με πολύ λογικές και φιλικές υποθέσεις για το μέσο επιτόκιο.
Αντί λοιπόν να αντιτάξει αριθμούς και επιχειρήματα επιχείρησε να λοιδορήσει, με το κακής ποιότητας χιούμορ του, τα…μαθηματικά μου. Λες και ισχυρίστηκα ότι είμαι μαθηματικός. Απλώς η εμπειρία και η αίσθηση ευθύνης με έχουν οπλίσει με τη δυνατότητα να θέτω τα κρίσιμα ερωτήματα σε ιδιαίτερα έμπειρους και ικανούς οικονομολόγους και μαθηματικούς που κινούνται διεθνώς με άνεση στα σχετικά πεδία.
Όμως ο κ. Τσίπρας υπερέβη σε χυδαιότητα τον υπουργό του. Την ίδια ώρα που γλείφει εκεί που έφτυνε και εκλιπαρεί για ένα μικρό συμπλήρωμα του PSI/ OSI του 2012, επαναλαμβάνει τις στερεότυπες γελοιότητες του για την παρέμβαση που έγινε στο χρέος το 2012, την οποία βλέπει δυστυχώς τώρα με το κιάλι.
Δεν τολμούν όμως να ανοίξουν συζήτηση στη Βουλή με κάποιον που ξέρει. Ωραία αίσθηση δημοκρατίας, πολυφωνίας και διαλόγου».