Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ).
Kύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η απουσία του Ανδρέα Μιχαηλίδη οφείλεται σε λόγους υγείας. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκφράσει με επιστολή του θετική πρόθεση ψήφου.
H διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:30 το βράδυ, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.
Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και το το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.
«Ο λαός μας έδωσε, με πλατιά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Απάντησε δε στην κριτική για τις παροχές που εξήγγειλε, λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από την υπερκάλυψη των στόχων. «Αντί να ενεργοποιείται ο “κόφτης”, ενεργοποιείται ο “δότης”», είπε.
«Έρχεστε και μας λέτε, μολονότι γνωρίζετε ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη εντός του 2016 που έρχεται λόγω υπεραπόδοσης εσόδων, ότι καλύτερα να μην δίναμε την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο της Ν.Δ., αναφορικά με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε προ ημερών ο κ. Τσίπρας.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο πακέτο, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης έχει οριζόντια και όχι στοχευμένα χαρακτηριστικά, οπότε – κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – δεν τίθεται ζήτημα για εκλογικά οφέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στη συνέχεια και πάλι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον εάν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τα οποία έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ώστε «να το ακούσουν οι νησιώτες».
«Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ τον οποίο προβλέπει η Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί. Ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η ανακοπή του φαινομένου της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε τη καλύτερη αναλογία προσλήψεων – απολύσεων της τελευταίας 15ετίας».
Μητσοτάκης: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα»
Με επίθεση στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος που αφήνετε πίσω σας κ. Τσίπρα είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, «υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία».
«Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».
Οι πρόσφατες εξαγγελίες
Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.
Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. Τί πετύχατε: «δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά.
«Πόσο ανεύθυνος είστε κ. Τσίπρα»
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι, «το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε όσα έλεγε ο νυν πρωθυπουργός από τη θέση της αντιπολίτευσης για το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο είχε αποκαλέσει «πράξη ντροπής και ταπείνωσης κάθε πολίτη».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας. Είμαι έτοιμος και αποφασισμένος να υλοποιήσω το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» τόνισε.
«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε. Κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν, και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η οπισθοχώρηση της ώρας στα δύο αυτά χρόνια «δεν έχει προηγούμενο». «Από τη μεταπολίτευση και μετά, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόση ζημιά σε τόσο μικρό διάστημα» είπε.
«Υποσχεθήκατε ελπίδα και επιφέρατε κοινωνική καταρράκωση, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας το μέλλον της» πρόσθεσε.
«Είστε η πρώτη κυβέρνηση που εγκαλεί όχι την προηγούμενη, αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας παραλείψεις. Είστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο. Και γι’ αυτό η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας» δήλωσε.
«Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφαση του Eurogroup ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας, γιατί τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με 4ο μνημόνιο.
«Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το 3ο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο προϋπολογισμός -πρόσθεσε- αποδεικνύει ότι δεν έχετε αξιόπιστο σχέδιο, Αποδεικνύεται ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους -2,6 δισ ευρώ νέους φόρους, οι πιο πολλοί έμμεσοι.
«Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και απολαμβάνουν υπηρεσίες τύπου Κατρούγκαλου και Πολάκη».
«Χόρτασε ο λαός με απάτες και με αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα έχει επιτακτική ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση, που μπορεί να προκύψει μόνο από μια πολιτική αλλαγή» συμπλήρωσε.
Φώφη Γεννηματά: Εχετε δεχθεί μόνιμο «κόφτη» και μέτρα μέχρι το 2020
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο «κόφτη» και πολλά δισ. μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020, τόνισε η επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.
«Ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, υπάρχει τρόπος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αποτελείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρομοίασε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό. «Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για σκληρές διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Επιστρέφετε κάθε φορά στην Ελλάδα σας τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και να μας λέτε για την ελπίδα που επιστρέφει. Πόσους ακόμη ρόλους θα υποδυθείτε, γιατί τελειώνει και το βεστιάριο που φορά ο συνέταιρός σας ο Π. Καμμένος».
Ο προϋπολογισμός αποτελεί την τελική πράξη επίθεσης στη μεσαία τάξη και σε όποιον παράγει ακόμα στη χώρα, υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέροντας ότι η φορολόγηση γίνεται το 2017 ακόμη περισσότερο κοινωνικά άδικη.
Αυτό που κάνει πλέον η κυβέρνηση δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά αναδιανομή της φτώχειας, είπε, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο της υγείας έχει γυρίσει σε εποχές πριν το 1981. «Όποιος δεν έχει χρήματα, πεθαίνει», δήλωσε η κ. Γεννηματά, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας θα μπορούσε να ξαναθέσει στο τραπέζι το θέμα της πραγματικής απομείωσης του χρέους, την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και ευρεία συναίνεση για τις αναγκαιές μεταρρυθμίσεις, τόνισε η κ. Γεννηματά.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όμως η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επέκρινε ακόμη τη Ν.Δ. ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.
Κουτσούμπας: «Δεν σας σώζει από την κατρακύλα ούτε ο Πανάγιος Τάφος
Με τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη μείωση του αφορολόγητου, ρουφάτε το αίμα ακόμη και από όσους αμείβονται με 700 ευρώ, υπογράμμισε, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με τους χρυσαυγίτες».
Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σας δώσουν πλέον κανένα συγχωροχάρτι. Τα τρυκ εξαπάτησης τα έχουν μάθει απ’ έξω και ανακατωτά», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ανάγκη να μπει ένα «τέλος στη λιτότητα», δεν αφορούν κάποια ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά αφορούν άμεσα και έμμεσα την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
«Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.
«Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί εγκλωβίζει πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., που ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη στήριξη του δολοφονικού Ισλαμικού Κράτους, την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, που έφτασε να δηλώνει ωμά ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου, να αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει ανοιχτά για “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, την ίδια στιγμή που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ισχυρές πιέσεις ένα νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό», είπε.
Η πολιτική των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων όχι μόνον δεν αντιμάχεται, αλλά ενισχύει το πολιτικό ρεύμα των εθνικιστικών, ακόμη και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού, σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και την πολιτική αναδιάταξη δυνάμεων στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Κατηγόρησε ακόμη τους κ.κ. Τσίπρα και Κατρούγκαλο ως υπεύθυνους για την οριστική κατάργηση κάθε αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Θεοδωράκης: Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης το ότι περισσεύουν χρήματα
«Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβερνητικής πλειοψηφίας» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι περισσεύουν χρήματα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2017.
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ταξίδι στο Καστελόριζο.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι το αιώνιο ερώτημα στην Ελλάδα είναι «πού πάνε τα χρήματα από τους φόρους» και σημείωσε ότι αυτά δεν πηγαίνουν στους ανέργους και στους φτωχούς, αλλά στο πελατειακό κράτος.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους εταιρικούς φόρους και ότι οι προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
«Βάζουμε φόρους σε ό,τι κινείται. Είμαστε πρώτοι στην Ευρωζώνη στους φόρους» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Σκουρλέτης: Η ΝΔ επικοινωνεί ιδεολογικά και προγραμματικά με τον Β.Σόιμπλε
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την ότι επικοινωνεί ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά με τον κ. Σόιμπλε, καθώς και ότι συμπαρατάσσεται με το ΔΝΤ σε εργασιακά και ασφαλιστικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ήρθε για να φύγει από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την Ευρώπη, ενώ κάλεσε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν την αυτοκριτική τους καθώς, όπως είπε, τη δική τους χρεοκοπία χρεώνεται η χώρα.
Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων και των νησιών του Αιγαίου ως ένα δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.
«Η κίνηση του πρωθυπουργού δεν ήταν προεκλογική, δεν είναι στους σχεδιασμούς μας οι εκλογές γιατί δεν αντέχει η κοινωνία. Η 13η σύνταξη αποτελεί διαφορετικό δείγμα γραφής της δικής μας κυβέρνησης από αυτούς που επιδιώκουν να γίνουν μόνιμο καθεστώς τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι θα επαναληφθούν τέτοιες κινήσεις κάθε φορά που η κυβέρνηση θα επιτυγχάνει τους στόχους της.
Ταυτόχρονα μίλησε για αντίφαση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «αν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να μετατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος σε υποκατάστημα, παράρτημα ή πρακτορείο του κ. Σόιμπλε», τον ρόλο αυτό της τον χαρίζει.
Ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την απόσυρση από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ της αζέρικης εταιρείας SOCAR, καλώντας τη ΝΔ να δει ποια στελέχη της συνδέονται.
«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο με την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την Αριστερά, δίνοντας μικρές και μεγάλες μάχες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ελληνική κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
Αίσθηση προκάλεσε την Παρασκευή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σχετικά με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ ζητά λήψη μέτρων 4,5 δισ.
«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε.
«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα» περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κοκ.»
» Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018» κατέληξε.
Το προεκλογικό άρωμα που αναδίδεται από το «κοινωνικό μέρισμα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης και το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Παπαδημητρίου: Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία
«Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δεν είναι η φορολογία, αλλά η πρόσβαση της επιχειρηματικότητας στην χρηματοδότηση.
«Η φορολογία δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα καταστροφής της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας όσα του καταλογίζουν περί διαφορετικής άποψής του με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, είτε σε παρερμηνείες δηλώσεων του, είτε σε αποσπασματικές αναφορές του.
Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες, οι δυσκολίες στην έγκριση χρηματοδότησης, το χαμηλό ύψος δανεισμού και τα υψηλά ενέχυρα για την χορήγησή τους, αποτελούν, όπως είπε, εμπόδιο για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός Οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προωθεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποτελεσματική και δικαιότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και της φορολόγησης», ενώ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε επίσης λόγο για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι για αυτό όλοι έπρεπε να στηρίζουν,αντί να δυσφημούν τις προσπάθειες που γίνονται.
Καυγάς Τσακαλώτου-Οικονόμου για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, πυροδότησαν οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου περί πολιτικής απάτης σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.
«Θα πρέπει να ντρέπεσαι. Αυτό το ύφος αλλού, ειδικά από εσάς που έχετε κόψει δεκάδες δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Δεν διαβάσατε τον προϋπολογισμό. Διαβάστε πρώτα τις σελίδες του για να δείτε από πού θα εξοικονομηθούν και να επανέλθετε» του απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.
«Καταλαβαίνω όμως τον θυμό σας, γιατί και εγώ αν είχα φύγει από το ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν δεξιό κόμμα, για να πάω στη ΔΗΜΑΡ και να καταλήξω στη ΝΔ θα είχα τον ίδιο θυμό και θα έλεγα τα ίδια. Τα συγχαρητήριά μου».
Ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι η κυβέρνηση πέρσι μόνο από το ΕΚΑΣ έκοψε 200 εκ. ευρώ πιστώσεις και τώρα έρχεται να ψηφίσει περικοπές άλλων 600 εκ. ευρώ για το 2017.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι στόχος είναι «να διαμορφώσουμε το σχολείο που μας επιτρέπουν οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αναπτυξιακής πορείας, αφήνοντας πίσω μας το σχολείο της κρίσης». Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τα τελευταία πέντε χρόνια που αυξήθηκαν το κονδύλια για την παιδεία στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε επέκταση της λειτουργίας του ενιαίου τύπου ολοήμερου στα δημοτικά σχολεία, ώστε να συμπεριλάβει και τα μονοθέσια, τα διθέσια και τα τριθέσια δημοτικά σχολεία.
Πυρά Φίλη κατά Μαξίμου για παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής εξουσίας. Λάβρος κατά «εκκλησιαστικών παραγόντων» εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης. Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία και να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, ανέφερε.
Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι «θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια», ενώ υποστήριξε ότι έχει κοινή πλεύση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους.