Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έφθασαν στα όρια της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, από όπου είχαν εκδιωχθεί πριν από εννέα μήνες, κι ενεπλάκησαν την Παρασκευή σε σφοδρές συγκρούσεις με τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος.
Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν εφόδους για να ανακαταλάβουν την πόλη, τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, «προέλασαν» και έφθασαν «προ των πυλών» της Παλμύρας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το βουητό των μαχών ακουγόταν ως το εσωτερικό της πόλης και οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε ο Αμπντελ Ραχμάν.
Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές βρίσκονταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Μάρτιο. «Σήμερα, έκαναν νέα έφοδο και προέλασαν», σύμφωνα με τον Αμπντελ Ραχμάν.
Οι απώλειες την Παρασκευή αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, ανέφερε ακόμη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα αερίου
Ανάμεσά τους ήταν 15 στρατιώτες και μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ΙΚ κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.
Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κοντά σε πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα αερίου -στη Μάχιρ και στη Σάαρ- καθώς και σε άλλες περιοχές της Χομς, σκοτώνοντας 34 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Κυρίευσαν στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων, σιλό, καθώς και το χωριό Τζάζαλ, βορειοδυτικά της Παλμύρας, κατά την ίδια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Το ΙΚ είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στους οποίους οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.
Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χομς, όμως οι δυνάμεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από το ΙΚ, ειδικά σε απομονωμένες θέσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές, η φύλαξη των οποίων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.