Την έντονη ανησυχία των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου προκαλεί το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ διαμονής, από το 13% στο 14%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας και προέρχονται από τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, το ΔΝΤ φέρεται να απαιτεί να αυξηθεί το ποσοστό του ΦΠΑ διαμονής από το 13% που είναι σήμερα στο 14%.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα της χώρας, «δεν αποτελεί απλά απειλή, αλλά θα ισοδυναμούσε με καταστροφή και ταφόπλακα στον ελληνικό τουρισμό». Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί απαίτησης του ΔΝΤ για νέα αύξηση του ΦΠΑ διαμονής, δήλωσε: «Ελπίζω να μην σχεδιάζεται και η πλήρης καταστροφή του ελληνικού τουρισμού».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος σημείωσε: «Οι φήμες περί απαίτησης του ΔΝΤ για ΦΠΑ 14% και η πραγματικότητα της ξαφνικής αύξησης των μεταναστών στα νησιά συνιστούν νέα μεγάλη απειλή για τον ελληνικό τουρισμό».
Πάντως, για τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου είναι αδιανόητο, όχι μόνο να αυξηθεί ο ΦΠΑ διαμονής, αλλά ακόμα και να έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την εξαγγελία του περί αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Προσφυγικό, δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η εξαγγελία περί αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ προφανώς θα αφορά το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τσίπρας στο διάγγελμά του μεταξύ άλλων είπε: «Αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Για αυτά τα νησιά, του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ».