Η δημιουργός του «Toni Erdmann» Μάρεν Αντεν πήρε ξανά τη γλυκιά εκδίκησή της από το Φεστιβάλ Καννών (απ’ όπου είχε φύγει χωρίς διάκριση) κερδίζοντας πέντε από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας, α’ γυναικείου και α’ αντρικού ρόλου).

Η πρώτη σκηνοθέτρια στα χρονικά του θεσμού που αποσπά βραβείο συμμετείχε στην ιδιαίτερα «πολιτικοποιημένη» τελετή του περασμένου Σαββάτου, καθώς βραβευμένοι και παρουσιαστές δεν άφησαν ασχολίαστα την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη διχασμένη Ευρώπη, το Brexit, την καλλιτεχνική λογοκρισία.

Στις ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς συγκαταλέγεται ο λόγος του προέδρου της Ακαδημίας Βιμ Βέντερς με τον οποίο αποχαιρέτησε τον Αντρέι Βάιντα, που πέθανε στις 9 του περασμένου Οκτωβρίου. «Τι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς εσένα; Ησουν ένας από τους μεγαλύτερους» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο γερμανός σκηνοθέτης, δίνοντας λίγο αργότερα το βραβείο που δεν πρόλαβε να πάρει ο πολωνός σκηνοθέτης σε δύο μαθητές της σχολής του.