Μιλώντας προχθές στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός σχολίασε το αίτημα του αρχηγού της αντιπολίτευσης για εκλογές παραπέμποντας στην ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο.

Ατυχής επιλογή. Διότι προφανώς διέφυγε του Πρωθυπουργού ότι τελικά ο λύκος ήρθε κι έφαγε τα πρόβατα, ό,τι κι αν έλεγε ο βοσκός.

Είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός απένειμε στον εαυτό του «πλατιά εμπιστοσύνη». Δεν ξέρω από πού προκύπτει. Στις δημοσκοπήσεις πάντως παίζει από το 13% στο 15% και με το ζόρι. Ε, δεν το λες και πολύ πλατύ!

Αυτό είναι το πρόβλημα με την πολιτική: ό,τι κι αν λέει ο κάθε βοσκός, στο τέλος το πάνω χέρι παίρνει η πραγματικότητα. Ερχεται ο λύκος και πάπαλα.

«Μας σπρώχνετε σε εκλογές!» απειλούσε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup. «Αν δεν αντέχετε, να πάτε!» ήταν η κυνική απάντηση των συναδέλφων του.

Με άλλα λόγια, κανέναν δεν έσκιαξαν οι φοβέρες του μαυροσκούφη υπουργού. Σιγά που θα πάνε σε εκλογές!

Διότι τις δημοσκοπήσεις δεν τις διαβάζουμε μόνο εμείς. Τις διαβάζουν κι εκείνοι. Και ξέρουν ότι το λαδάκι της «πλατιάς εμπιστοσύνης» έχει εξαντληθεί πιο γρήγορα κι από το βοήθημα που μοίρασαν στους χαμηλοσυνταξιούχους. Γαντζωμένοι στην εξουσία επιζούν.

Ασε που δεν χρειάζεται καν να κοιτάξει κανείς τις δημοσκοπήσεις ή να ρωτήσει γύρω του.

Αρκεί η εικόνα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Η εικόνα ενός πολιτικού που έχει αφομοιώσει την επερχόμενη ήττα πιο πολύ κι από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Δεν είπε καν ότι δεν φοβάται τις εκλογές, ούτε ότι όποτε γίνουν θα τις κερδίσει. Είπε απλώς ότι θα προσπαθήσει να καθυστερήσει το πικρό ποτήρι όσο γίνεται.

Μπορεί να το πετύχει; Δεν ξέρω, αλλά δύσκολα. Και με μεγάλο κόστος –δικό του, όχι του Μητσοτάκη…

Βεβαίως, ο εξ Αμερικής προερχόμενος νέος υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι «οι θεσμοί δεν θα ρισκάρουν με εκλογές στην Ελλάδα». Δεν ξέρω πώς γίνονται τα πράγματα στην Αμερική, αλλά εδώ οι εκλογές δεν αποφασίζονται από τους θεσμούς.

Και μπορεί οι εκλογές να ήταν ρίσκο όταν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον ξέραμε στη δουλειά –και τον μάθαμε! Η επιστροφή όμως σε μια κανονικότητα ουδέποτε θεωρήθηκε ρίσκο κι από κανέναν στην παγκόσμια ιστορία.

Εκτός ίσως από τον υπουργό Παππά που ανακοίνωσε ότι οι Ελληνες τώρα περνούν καλύτερα από το 2014. Κι ο μεν υπουργός Παππάς περνάει σίγουρα καλύτερα –δεν χρειάζεται να τρέχει και στις Βενεζουέλες…

Αλλά το 90% των Ελλήνων έχει μάλλον αντίθετη απόψη. Κι είναι πολλοί οι αφιλότιμοι για να τους αναλάβει ο λύκος του Πρωθυπουργού.