Μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, προχθές Σάββατο, στην οδό Αθηνάς, στο κέντρο της Αθήνας, φόβιζε μια ιδιαίτερη διαδήλωση. Νεαροί άνδρες με μηχανάκια, καμιά ογδονταριά, σε έναν σχηματισμό που θύμιζε ιππικό, φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα και πετούσαν προκηρύξεις. Μέλη της Χρυσής Αυγής ξαναβγήκαν από τη χειμερία νάρκη και αναβιώνουν, συμβολικά προς το παρόν, τα τάγματα εφόδου.

Ολα αυτά συνέβησαν μερικές ημέρες μετά τη συνύπαρξη Κασιδιάρη και Χρήστου Παππά με τον υπουργό Αμυνας και πέντε συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελλόριζο. Και λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου (στη Φανή Καραμπατσάκη, «Βραδυνή»), στην οποία, ο άνθρωπος που έχει ελεγχθεί για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, μεταξύ άλλων, δηλώνει:

«[…] πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της δημοκρατίας». Ενώ στην ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται, ο Παρασκευόπουλος απαντά: «[…] Μάλλον […] έχουμε λιγότερη βία από όσο είχαμε πριν από τρία χρόνια».

Ο πρώην υπουργός ξεπλένει ένα κόμμα ο αντισυστημισμός του οποίου περνά καταστατικά από την περιφρόνηση της δημοκρατίας, συστατικά της ιδεολογίας του οποίου είναι ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο φασισμός. Ενα κόμμα ο αρχηγός και στελέχη του οποίου κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ενα κόμμα μέλη του οποίου έχουν καταδικαστεί για ρατσιστικά εγκλήματα –και όλα δείχνουν ότι δεν το έχουν σε τίποτα να τα συνεχίσουν.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ κράδαινε ως επιχείρημα της «αντιφά» ιδεολογίας του τα νταραβέρια Μπαλτάκου – Κασιδιάρη. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός –και συστηματικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λησμονούν τον βίαιο χαρακτήρα της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής. Οχι μόνο ο Νίκος Παρασκευόπουλος, που χαϊδεύει με τη σειρά του το κόμμα της ριζοσπαστικής Ακροδεξιάς.