Ηχηρό μήνυμα για την προστασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον θεσμό, που βρίσκεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της δημοσιότητας, έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που λίγες ώρες πριν ανέβουν στο βήμα της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού έκαναν μια στάση στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η εκπροσώπηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε επίπεδο αρχηγού είχε τη δική της βαρύτητα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που συνέλευση του δικαστικού κλάδου είχε τόσο έντονη πολιτική παρουσία. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και από όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τέθηκαν επί τάπητος μείζονα θεσμικά ζητήματα αλλά και θέματα συνταγματικής τάξεως. Οπως δεν ήταν καθόλου τυχαία η μαζική συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι από νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου γέμισαν το αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών δίνοντας και εκείνοι με την παρουσία τους το δικό τους στίγμα.
Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης ο Σταύρος Κοντονής τράβηξε τη δική του γραμμή επισημαίνοντας με έμφαση ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες.
«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης, αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο Κοντονής, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για θέματα διαφθοράς, δεσμευόμενος παράλληλα για τη δημιουργία δικαστικής Αστυνομίας, που είναι πάγιο αίτημα του δικαστικού σώματος.
Πυρά από Μητσοτάκη. Τα βέλη προς την κυβέρνηση έστρεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στηλιτεύοντας τη σωρεία παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης και κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του θεσμού αλλά και για στοχοποίηση των δικαστικών λειτουργών. Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο στο εν λόγω πεδίο άσκησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», είπε η Γεννηματά, «αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η επικράτηση του λαϊκισμού ήρθε ως φυσική κατάληξη της αμφισβήτησης των θεσμών, που δοκιμάζονται καθημερινά. Σε αυτό το θεσμικά τοξικό περιβάλλον οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται. Γιατί σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες ακόμα και μερικές παρατυπίες μπορούν να λειτουργήσουν ως χαραμάδακαι να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα σε μη αναστρέψιμες εκτροπές».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη απόκρουσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της ανάγκης για οικουμενική κυβέρνηση.
Χάσμα για τα όρια ηλικίας
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, αποτυπώνοντας το χάσμα που χωρίζει από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στάθηκε ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.
«Ποτέκανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνανα αμφισβητήσειτο νόημα και το περιεχόμενοαντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείςισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωσητου νοήματος του Συντάγματος» τόνισε ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, καλώντας τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».
Επιμένει η Θάνου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου επέμεινε στη θέση που έχει και δημόσια εκφράσει, ότι το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας δημοσίων υπαλλήλων και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» εις βάρος των δικαστών.
Μάλιστα τόνισε ότι «δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περίπαράτασης του ορίου ηλικίας, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσης της.
Απάντηση έλαβε αμέσως από τον εφέτη Νικόλαο Σαλάτα, ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία συνέλευση στην οποία θα λάβει μέρος «ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου». Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και στα χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων».
Ειδικό βάρος είχε η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του ορίου των ανώτατων δικαστών», ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου και κάνοντας λογοπαίγνιο με το επίθετό του είπε πως «θα αισθανόμουν πιο πικραμένος που αποχώρησα από τη Δικαιοσύνη».
Εκ μέρους όλων των δικαστικών ενώσεων μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Δικαιοσύνης. Τέλος, στα προβλήματα της Δικαιοσύνης υπό το βάρος του δικού τους θεσμικού ρόλου αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής και η επικεφαλής του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.