Με δημοσκοπικό προβάδισμα που τείνει να παγιωθεί στο υπερδιπλάσιο, εσωκομματικά ζητήματα δεν υπάρχουν ή, τουλάχιστον, δεν βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βράδυ του Σαββάτου στο βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος σε ένα κοινό που δεν βρισκόταν στην αίθουσα και στην οπτική γωνία του. Η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ήταν ο βασικός παραλήπτης των μηνυμάτων του ούτε η παρέμβαση στόχευε στην ανύψωση του κομματικού ηθικού: ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε τη συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στην ελληνική κοινωνία και τους δανειστές, ανοίγοντας ουσιαστικά μια συζήτηση που θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα, εντός και εκτός συνόρων.
Οι εκλογές είναι ο κοινός παρονομαστής στα μηνύματα με τους δύο αποδέκτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε τη βεβαιότητα ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, μη αναστρέψιμο, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Από την ελληνική κοινωνία αναμένει στήριξη για όσα προσδοκά να εφαρμόσει –εν ολίγοις, διεκδικεί θετική ψήφο και όχι ψήφο διαμαρτυρίας για τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν σύντομο κύκλο ανοχής. Από εταίρους και δανειστές αναμένει να μην υψώσουν αναχώματα για μια νέα πρόωρη αναμέτρηση στις κάλπες, αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν βρίσκει άλλη διέξοδο. Στη βάση αυτή, προχθές το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε τον λόγο στη Βουλή για να θέσει εκ νέου το αίτημα για εκλογές, αλλά για να εξηγήσει τους λόγους που καθιστούν, κατά τον ίδιο και τη ΝΔ, τις νέες κάλπες αναγκαία συνθήκη για το τέλος της ελληνικής κρίσης.
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. «Εδώ που έχουμε φτάσει, οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου» ήταν το κομβικό σημείο, με το οποίο φρόντισε να κλείσει και την ομιλία του για εντονότερο απόηχο. Πρόκειται για μήνυμα πάνω στο οποίο η ΝΔ θα χτίσει έναν νέο σχεδιασμό, ιδίως αν η δεύτερη αξιολόγηση παραμείνει μετέωρη, και το οποίο σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προτάξει στις συνομιλίες του στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του. Οι κατ’ ιδίαν επαφές με τους λοιπούς ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, κατά τη μεθαυριανή Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, προσφέρονται για την εξαγωγή ενός εκλογικού κλίματος, με την διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί δεν απειλούνται από ενδεχόμενες ελληνικές κάλπες. Αντιθέτως, μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές που, συνακόλουθα, θα οδηγούσαν και σε αυξημένους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οπως διαφάνηκε από την προχθεσινή ομιλία Μητσοτάκη, σε αυτό τον καμβά στήνεται και το σχέδιο ανοίγματος της ΝΔ στην ελληνική κοινωνία. Η θεώρηση της ΝΔ ως «ελπίδας» μπορεί να διασφαλίσει από νωρίς και τον στόχο της αυτοδυναμίας, επιτρέποντας στην Πειραιώς να διαχειρισθεί με σχετική άνεση κάθε κομματικό φορέα που βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε διακομματικά χαρακτηριστικά, ενώ περίσσευαν οι αριθμοί και τα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να πείσουν για τη γαλάζια αποτελεσματικότητα και διαχειριστική ικανότητα. Παρά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Αλέξη Τσίπρα, η προσωπική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό βρισκόταν το βράδυ του Σαββάτου σε δεύτερο πλάνο. Ακόμη και οι σκληρές ατάκες, άλλωστε, (του στυλ «είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κύριε Τσίπρα»), ήταν μετρημένες στα δάχτυλα.
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η βασική στόχευση του προέδρου της ΝΔ ήταν να διαβεβαιώσει ότι μπορεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα και, κυρίως, ότι είναι πανέτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Η διαβεβαίωση, είναι προφανές ότι λειτουργεί και ως «εγγυητική επιστολή» προς τους εταίρους, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θέτουν το ερώτημα που φρόντισε αυτοβούλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μεταφέρει στη Βουλή, καθώς το καταγράφει και στις εγχώριες περιοδείες του: «Γιατί βιάζεσαι; Αφού βλέπεις τι γίνεται. Ασε να τα φορτωθούν αυτοί, να τα χρεωθούν οι ίδιοι». Είναι εξίσου προφανές ότι η απάντηση Μητσοτάκη έχει αξιολογηθεί από το γαλάζιο επιτελείο ως ιδιαίτερα κρίσιμη και για τον νέο πολιτικό σχεδιασμό: «Είμαστε έτοιμοι. Πράγματι, οι δυσκολίες που θα αναλάβουμε είναι τεράστιες. Δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Ούτε φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ανατάξουμε τη χώρα».
Τα υπόλοιπα, δηλαδή η δική του δυνατότητα να αλλάξει τη θέση των εταίρων για τα υψηλά πλεονάσματα και μετά το 2018, είναι θέμα πειθούς και αξιοπιστίας: «Οταν οι δανειστές μας διαπιστώσουν τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, που καμιά οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Το χλιαρό χειροκρότημα από τα γαλάζια έδρανα μάλλον δείχνει ότι αυτό το σημείο θέλει ακόμη δουλειά.