Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει πει πολλά για πολλούς. Για κανέναν όμως τόσα όσα για τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Είναι η «αδυναμία» του από τότε που είχαν τσακωθεί στην Μπαρτσελόνα, όταν ο Καταλανός αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας στη μεσαία γραμμή και ο Μουρίνιο εκτελούσε χρέη διερμηνέα, πρώτα για τον Μπόμπι Ρόμπσον και στη συνέχεια για τον Λουίς φαν Γκάαλ.

Ο Πορτογάλος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την εξέλιξη του Γκουαρντιόλα ως προπονητή και πάντοτε αμφισβητούσε τις επιλογές του, υποστηρίζοντας πως επιλέγει τα εύκολα, όπως συνέβη με την Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα και την Μπάγερν του Τρεμπλ.

«Οταν θα έρθει στην Πρέμιερ Λιγκ και θα αναγκάζεται να παίζει σε λασπωμένα γήπεδα, με αντιπάλους που τρώνε σίδερα, τότε θα δούμε ποιος πραγματικά είναι» ήταν η προφητεία του Μουρίνιο.

Αυτή η μέρα ήρθε στο Κινγκ Πάουερ, την έδρα της κατόχου του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ, Λέστερ.

Η καταρρακτώδης βροχή, τα δυνατά τάκλιν και οι μακρινές μπαλιές ξέσκισαν το μεταξένιο ποδόσφαιρο της ομάδας του Γκουαρντιόλα, της Μάντσεστερ Σίτι, και πολύ πιθανό ο Καταλανός να θυμήθηκε τα λόγια του Μουρίνιο.

Σε είκοσι λεπτά το κοντέρ έγραφε 3-0 για να τερματίσει στο 4-2, με τον Βάρντι να στήνει το δικό του πάρτι στο πρώτο χατ τρικ της καριέρας του στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ποιος θα παραδεχόταν στη θέση του Γκουαρντιόλα ότι ο μεγάλος του αντίπαλος είχε δίκιο;

Ο κατά πολλούς κορυφαίος προπονητής στον κόσμο έχει σταματήσει να εξελίσσεται στην Πρέμιερ Λιγκ γιατί ακολουθεί πιστά τις εμμονικές ιδέες του.

Προσπαθεί να επιβάλει τον α λα Γκουαρντιόλα τρόπο παιχνιδιού που τον έκανε διάσημο στην Μπάρτσα και την Μπάγερν, χωρίς όμως να διαθέτει τους ανάλογους παίκτες. Οι αμυντικοί που δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον τρόπο που θέλει να παίζουν ο προπονητής τους μοιάζουν με καμικάζι σε αποστολή αυτοκτονίας.

Ο Τζον Στόουνς, ένας παίκτης που το καλοκαίρι στοίχισε στη Σίτι 55 εκατ. ευρώ, έγινε περίγελος στο κέντρο της άμυνας και αντιμετωπίστηκε ως ποδοσφαιρικός ανιματέρ από τα social media, όπως βέβαια και ο Γκουαρντιόλα για τον οποίο έγραψαν πως «η Πρέμιερ Λιγκ τον κάνει να φαίνεται μέτριος».

Στη μήτρα του τάκλιν, ο Γκουαρντιόλα απάντησε με ερώτηση στους δημοσιογράφους: «Τι είναι τα τάκλιν; Εγώ δεν είμαι προπονητής του τάκλιν. Δεν κάνω προπονήσεις για τάκλιν. Αυτό που θέλω είναι να παίξω καλά και να πετύχω γκολ».

Ο Γκουαρντιόλα δεν είναι από τους τύπους που υποχωρούν εύκολα από τις ιδέες τους. Είναι ικανός να αλλάξει ακόμα και ολόκληρο το ρόστερ της Σίτι αν είναι να εφαρμοστούν τα αγωνιστικά του πλάνα.

Το κεφάλι του Γκαέλ Κλισί είναι το πρώτο που θα τοποθετηθεί στην γκιλοτίνα για να αντικατασταθεί από τον Ντάνι Ρόουζ, ενώ πιθανόν να τον ακολουθήσει ο τερματοφύλακας Κλαούντιο Μπράβο, αν αποκτηθεί, όπως φημολογείται ο πορτιέρο της Μπενφίκα, ο Εντερσον.