Η έκρηξη βόμβας στη μεγαλύτερη κοπτική εκκλησία του Καΐρου, που σημειώθηκε χθες το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματισθούν 49 – μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα -, αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση στη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει ανοιχτά διάφορα μέτωπα. Οι οικονομικές του μεταρρυθμίσεις έχουν εξαγριώσει τους φτωχούς, χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ στο βόρειο Σινά σημειώνονται συγκρούσεις με μέλη από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης για την αιματηρή επίθεση. Δώδεκα κιλά εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί σε παρεκκλήσι δίπλα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, έδρα του κόπτη Πατριάρχη Ταβαντρός Β’ που βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ελλάδα και επέστρεψε εσπευσμένα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Μόλις ο ιερέας μάς κάλεσε να προσευχηθούμε, σημειώθηκε η έκρηξη» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Ταρακουνήθηκε όλος ο τόπος. Σκόνη σκέπασε τα πάντα, επικράτησε πανικός, αναζητούσαμε αλλόφρονες την πόρτα για να βγούμε έξω. Πολλοί είχαν πέσει στο πάτωμα ουρλιάζοντας και βογκώντας, γλιστρούσες από το αίμα, όλοι ζητούσαν βοήθεια». Σύντομα στην περιοχή, εκτός από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μαζεύτηκαν και πολλοί διαδηλωτές που κατήγγειλαν την επίθεση την ημέρα των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Οι Κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% των 90 εκατομμυρίων πολιτών της Αιγύπτου, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής.