Αντιδράσεις προκαλεί άλλη μία επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προτίθεται να προτείνει τον Ρεξ Τίλερσον, πρόεδρο της Exxon Mobil, εταιρείας κολοσσού στον τομέα των πετρελαίων, που διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 64χρονος Τίλερσον ανέλαβε την προεδρία της εταιρείας το 2006 και το 2013 τιμήθηκε με το Παράσημο της Φιλίας από το Κρεμλίνο. Αναλυτές θεωρούν ότι η επιλογή του Τίλερσον μαζί με άλλες που έχει κάνει ο Τραμπ δείχνουν πως θέλει να ακολουθήσει μια πιο ήπια σχέση με τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών, είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν που κάθησε δίπλα στον Πούτιν πέρυσι, σε δεξίωση στη ρωσική πρωτεύουσα και θεωρεί ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν στη Συρία.

Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που θέτουν ανοιχτά το ερώτημα αν ο Τίλερσον που διηύθυνε μια τεράστια εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται πετρέλαιο και αέριο σε πέντε ηπείρους, μπορεί να αναλάβει και την ευθύνη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι άλλο να διαπραγματεύεσαι επιχειρηματική συμφωνία ή πετρελαϊκό συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία και άλλο να πρέπει να συμφιλιώσεις ιστορικές διαφορές, θρησκευτικές ταυτότητες και εντάσεις» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, η επιτυχημένη πορεία του Τίλερσον στις επιχειρήσεις φαίνεται ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον Τραμπ, που έχει κάνει και άλλες επιλογές για το υπουργικό του συμβούλιο με αυτό το κριτήριο, καθώς και με την πίστη που έχουν οι υποψήφιοι προς το πρόσωπό του.

Οι άλλοι

Μεταξύ άλλων,ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είχε εξετάσει τα ονόματα του Μιτ Ρόμνεϊ και του Μπομπ Κόρκερ