Αλλη μια αναπάντεχη τροπή τη φετινή χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, δηλαδή μέχρι να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία, μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Η CIA ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα στελέχη του Κογκρέσου ότι η έρευνα που διεξήγαγε καταλήγει στο συμπέρασμα πως με κυβερνοεπιθέσεις καθώς και με τη σπορά ψευδών ειδήσεων ρώσοι χάκερ επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως ανέφερε στέλεχος του Κογκρέσου στην «Ουάσιγκτον Ποστ», «το συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών είναι ότι στόχος των Ρώσων ήταν να εκλεγεί ο Τραμπ». Μάλιστα, το γεγονός ότι η CIA είχε καταλήξει στο πόρισμα αυτό από τον Οκτώβριο, δηλαδή πριν από τις εκλογές, αλλά δεν το δημοσιοποίησε, ήταν εκείνο που οδήγησε τον Ομπάμα να διατάξει πλήρη έρευνα.

Ο Τραμπ αντέδρασε έντονα, γεγονός που τον φέρνει σε σύγκρουση όχι μόνο με τις υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του αλλά και με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είπαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τραμπ για τη CIA. Η έντονη γλώσσα της ανακοίνωσης προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου και των μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται για αναλύσεις σχετικά με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα προσπαθώντας να απαντήσει γιατί δεν δέχεται να παραστεί στις ενημερώσεις που γίνονται από τις μυστικές υπηρεσίες σε κάθε νεοεκλεγέντα, ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν χρειάζομαι να μου λέει κάποιος το ίδιο πράγμα και τις ίδιες λέξεις κάθε μέρα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Γιατί μπορεί να μείνω οκτώ χρόνια».

Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και η διεύθυνση πληροφοριών (DNI), που προΐσταται των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ρωσία υπέκλεψε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προσωπικοτήτων και πολιτικών οργανισμών με σκοπό «να παρέμβει στην αμερικανική εκλογική διαδικασία», χωρίς να διευκρινίζουν το είδος της παρέμβασης.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η «Ουάσιγκτον Ποστ» δήλωσαν πως άτομα που συνδέονται με τη Μόσχα διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποτέστα, καθώς και του Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι ρώσοι κυβερνοπειρατές επιτέθηκαν επίσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τίποτα ωστόσο δεν έχει διαρρεύσει σχετικά με τις αποκαλύψεις τους για αυτό τον στόχο.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι πρόκειται για ρώσους χάκερ. «Μπορεί να είναι από την Κίνα ή από έναν τύπο που κάθεται στο κρεβάτι του στο Νιου Τζέρσι» είπε. Ωστόσο στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχουν δει τα στοιχεία, έχουν αντίθετη άποψη και δηλώνουν ότι είναι πεπεισμένα πως υπήρξε παρέμβαση στις εκλογές και το όλο θέμα χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.