Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, παρακλάδι της στρατιωτικής οργάνωσης του ΡΚΚ, ανέλαβαν χθες την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 38 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 150, το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες αιματηρές επιθέσεις στην Τουρκία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δύο μέλη της πραγματοποίησαν τη διπλή ταυτόχρονη επίθεση μπροστά στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του αγώνα, με στόχο τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πολυσύχναστη συνοικία κοντά στον Βόσπορο. Στην αρχή πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο έξω από το γήπεδο, ενώ αμέσως μετά στο διπλανό πάρκο πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο ένα μέλος της οργάνωσης. Τα Γεράκια έχουν αναλάβει την ευθύνη και άλλων αιματηρών επιθέσεων φέτος: επίθεση αυτοκτονίας στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), άλλη επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 νεκροί) και επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Το επεισόδιο του Σαββάτου αποτελεί το πιο πρόσφατο στη σύγκρουση των Κούρδων με την Αγκυρα, που μαίνεται στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μιλώντας στην κηδεία πέντε εκ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: «Αργά ή γρήγορα θα πάρουμε την εκδίκησή μας. Το αίμα που χύθηκε δεν θα το ξεχάσουμε, ασχέτως του τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσουμε». Ο Σοϊλού προειδοποίησε και τους φιλοκούρδους πολιτικούς, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες κούρδοι πολιτικοί έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες δήμαρχοι καθώς και ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΗDP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην τουρκική Βουλή, που κατηγορείται για σχέση με το ΡΚΚ.

Η δίωξη των κούρδων πολιτικών συμπίπτει με τις μαζικές διώξεις κρατικών λειτουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αποπειράται να ενισχύσει τις εξουσίες του ως πρόεδρος της χώρας. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το κουρδικό κόμμα HDP καταδίκασε την επίθεση και προέτρεψε την κυβέρνηση να τερματίσει «τη ρητορική και την πολιτική της πόλωσης, της εχθρότητας και της σύγκρουσης».

Οι επιθέσεις στις τουρκικές πόλεις πραγματοποιούνται την ώρα που, στη Βόρεια Συρία, αυξάνεται η ένταση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις από τον Αύγουστο, όταν η Αγκυρα έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος, με δικαιολογία τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Ουσιαστικός στόχος της Αγκυρας είναι να εμποδίσει τους κούρδους πεσμεργκά στο Ιράκ και τους Κούρδους της Συρίας να ενωθούν και να διεκδικήσουν κράτος στα σύνορα της Τουρκίας. Στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία «τρομοκρατικού διαδρόμου» στα νότια σύνορα και ότι θέλουν να εμποδίσουν την ένωση των κουρδικών «καντονιών» στο Αφρίν και το Κομπάνι.

Ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους προς το προπύργιο των τζιχαντιστών Ράκα στη Συρία, επειδή ανησυχούν για την πιθανότητα μιας εις βάρος τους επίθεση από τουρκικά στρατεύματα. «Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι οι Τούρκοι που βρίσκονται πίσω τους απειλούν να τους επιτεθούν και γι’ αυτό προχωρούν προσεκτικά» ανέφερε.