Δύο επενδύσεις σε έργα αντλησιοταμίευσης συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Κρήτη.

Τα έργα που βασίζονται στην τεχνολογία των αντλησιοταμιευτήρων για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού αναμένεται να μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία το 2021 και χρηματοδοτούνται με 220 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά επένδυση 500 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην Αμφιλοχία και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα της εταιρείας, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 μεγαβάτ (παραγωγή) και 730 μεγαβάτ (άντληση). Το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες (Αγιο Γεώργιο και Πύργο) και προβλέπεται να παράγει περίπου 816 γιγαβατώρες ανά έτος. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες κατά τη λειτουργία του.

Το δεύτερο έργο, αυτό του υβριδικού σταθμού Αμαρίου (Νομοί Ρεθύμνου – Λασιθίου) αφορά επένδυση 280 εκατ. ευρώ. Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 μεγαβάτ στον Νομό Λασιθίου και την αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών του Νομού Ρεθύμνου προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση εγγυημένης ισχύος 50 μεγαβάτ. Η ισχύς αυτή αποδίδει στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης ενέργεια 227 γιγαβατωρών. Εκτιμάται ότι η επένδυση στο Αμάρι προσφέρει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οικονομικά οφέλη θα έχουν κατά την 25ετή περίοδο της σύμβασης τόσο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημειωτέον ότι το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί ελληνική στρατηγική επένδυση και Εργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων (του Ν. 3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.