Σε μειώσεις του προσωπικού τους κατά 40% έχουν προχωρήσει τα τουρκικά ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια των επιχειρηματιών να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα, αλλά και να καταφέρουν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, την ίδια ώρα που τα ποσοστά της πληρότητας έχουν μειωθεί δραματικά.

Η τουριστική βιομηχανία, που προσθέτει περίπου 30 δισ. δολάρια στο τουρκικό ΑΕΠ κάθε χρόνο, έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα φέτος εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων, της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά και του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η πλέον δημοφιλής και επισκέψιμη χώρα του κόσμου σε Αραβες, Ρώσους αλλά και Ευρωπαίους έχει δει τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων της να μειώνονται δραματικά. Κατά μέσον όρο ανά ξενοδοχείο έχει μειωθεί στο 50,4% το δεκάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας (TUROB), ενώ τα έσοδα ανά δωμάτιο μειώθηκαν κατά 42% το ίδιο διάστημα. Παράλληλα ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 33% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, αυτή ήταν η μικρότερη πτώση σε διάστημα εφτά μηνών, καθώς οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν ανάκαμψη όταν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας. Για την τουρκική τουριστική βιομηχανία, η μείωση των αφίξεων ρώσων τουριστών, ήταν ιδιαίτερα επώδυνη.

Ομως και η Κωνσταντινούπολη δεν έμεινε ανεπηρέαστη, καθώς είδε τις αφίξεις σημαντικά μειωμένες. Μάλιστα, η μέση τιμή για ένα δωμάτιο υποχώρησε στα 99,3 ευρώ από τα 124,1 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με τη Ενωση Ξενοδόχων Τουρκίας, η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είναι δραματική και δεν αποκλείουν ορισμένα να κλείσουν τον χειμώνα.

Ωστόσο, τα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του Σεπτεμβρίου.