13/12/2016

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, η Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Towards an Athens Comprehensive Cancer Center» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή επιλεγμένα μέλη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με μέλη της ερευνητικής, επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Ελλάδος, προκειμένου να ενσωματωθεί η γερμανική εμπειρία με τις ελληνικές ανάγκες για την επιτυχή εφαρμογή των επιστημονικών δραστηριοτήτων του υπό σύσταση Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο της Αθήνας (ΟΚΕΚ-Α).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημόσια ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής Harald zur Hausen από το DKFZ, ο οποίος κατέχει βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία ή Ιατρική(2008). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα την πρόληψη του καρκίνου, δήλωσε ότι η πρόληψη των σχετικά κοινών και συχνών ασθενειών όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου, η αρτηριοσκλήρωση, το Αλτσχάϊμερ και ο σακχαρώδης διαβήτης, θα είναι επιτυχής μόνο όταν κατανοήσουμε πλήρως τους βασικούς παθολογικούς μηχανισμούς και τα βασικά αρχικά γεγονότα που προκάλεσαν τα αντίστοιχα κλινικά συμπτώματα. Ειδικότερα, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δήλωσε ότι πέρα από τα κορίτσια ηλικίας 8-14 ετών που πρέπει να εμβολιάζονται και ο εμβολιασμός των νέων αγοριών (9-14 ετών) είναι πιθανώς μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, πρόεδρος του ΕΙΕ δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επίσκεψη των Γερμανών συναδέλφων και την ανταλλαγή απόψεων για την δημιουργία του ΟΚΕΚ-Α με συντονιστή το ΕΙΕ.Η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κέντρου σε μια μητρόπολη, όπως είναι η Αθήνα, είναι αδιαμφισβήτητη.Μετά από επισκέψεις και ανταλλαγές ιδεών με ογκολογικά κέντρα της Αθήνας καθώς και κέντρων του εξωτερικού, όπως το German Cancer Research Center (DKFZ) Heidelberg και το Royal Marsden Hospital/Institute for Cancer Research (Sutton, U.K.) έχουμε καταλήξει σε ένα μοντέλο και το κέντρο παίρνει συγκεκριμένη μορφή. Στόχος μας είναι μια αρχική χρηματοδότηση της τάξης των 1 έως 2 εκατομμυρίων ευρώ για να αρχίσει το κέντρο να λειτουργεί βασισμένο κυρίως στη στενή συνεργασία ογκολογικών κλινικών του πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένων εργαστηρίων ερευνητικών κέντρων που έχουν τεχνογνωσία σε συγκεκριμένες τεχνικές, όπως μοντέρνες διαγνωστικές μεθόδους, εργαστηριακές μεθόδους, γονιδιακές αναλύσεις κλπ. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που να συστεγάζονται ογκολογικά τμήματα, διαγνωστικά τμήματα και εργαστήρια που κάνουν βασική έρευνα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να γίνει Μεταφραστική Ογκολογία και απαιτεί γύρω στα 10 έως 15 εκατ. ευρώ».

Ο καθ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΙΕ Δρ. Β. Γρηγορίου, το όραμα για το Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο. Προσκεκλημένοι ομιλητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο παρουσίασαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στην ημερίδα απηύθηνε επίσης χαιρετισμό ο κος Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως η δημιουργία του ΟΚΕΚ-Α, αποτελεί τον απόλυτο στόχο για το μέλλον της ιατρικής κοινότητας στη χώρα μας.