Το θέατρο με τις 1.000 πρεμιέρες σε 240 χρόνια ταξιδεύει από την παγωμένη Μόσχα στην Αθήνα. Κρεμάει τη βαριά βελουδένια μπροκάρ αυλαία του με τα χρυσοκόκκινα χρώματα και τα σφυροδρέπανα και τοποθετεί επί της υποδοχής τη φημισμένη Εκατερίνα Μαξίμοβα μέσα από το μαύρο της κοστούμι ως Ζιζέλ πλάι στη Μάγια Πλισέτσκαγια ως αέρινη Αννα Καρένινα, ενώ πιο δίπλα βρίσκονται οι πουέντ που οι δύο θρυλικές μορφές του μπαλέτου του 20ού αιώνα φορούσαν στις παραστάσεις τους.

Είναι μερικά από τα 82 αντικείμενα των συλλογών (μετρά περισσότερα από 200.000 εκθέματα) του Μουσείου του Θεάτρου Μπολσόι που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής συνθέτοντας την έκθεση «Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών». Η διοργάνωση υλοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα – Ρωσία 2016 υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Μουσείο Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας. «Η έκθεση διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στο μπαλέτο και το δεύτερο στην όπερα», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟ, Δάφνη Τσιρώνη, η οποία επέλεξε ουδέτερους τόνους του γκρι για το πλαίσιο της έκθεσης, που επιτρέπει στο πολύχρωμο εκθεσιακό υλικό να αναδειχθεί.

Οι δύο σπουδαίες χορεύτριες του θεάτρου, το οποίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες και καταστραφεί επανειλημμένως, η Εκατερίνα Μαξίμοβα και η Μάγια Πλισέτσκαγια, είναι οι πρωταγωνίστριες που θα βρίσκονται στην είσοδο μέσα από τα κοστούμια, τις πουέντ και τις μακέτες παραστάσεων που έδωσαν. Στο βάθος θα δεσπόζει το παλαιότερο κοστούμι της έκθεσης, εκείνο που φορούσε ως Φάουστ το 1866 ένας από τους κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές, ο Φιόντορ Σαλιάπιν, το οποίο είναι ένα από τα 38 κοστούμια παραστάσεων μπαλέτου και όπερας της έκθεσης. «Είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να περιεργαστούν τα κοστούμια που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν παρακολουθώντας μια παράσταση. Πολλά από αυτά είναι σπάνιας τεχνικής και αξίας σχεδιασμένα από καλλιτέχνες που αποδίδουν το πνεύμα του ήρωα. Ορισμένα δε έχουν φορεθεί από διαφορετικούς καλλιτέχνες σε βάθος δεκαετιών, γεγονός που αποδεικνύει και την ποιότητα και την αντοχή τους», επισημαίνει η Δάφνη Τσιρώνη.

Ενα μικρό κουτί – μικρογραφία του Μπολσόι, ένα κλαβιέ του 19ου αιώνα, μια βεντάλια σε κουτί της μπαλαρίνας του 18ου αιώνα Μαρίας Ταλιόνι, ένα κουτί με σύνεργα μακιγιάζ, προγράμματα και αφίσες των αρχών του 20ού και σχέδια σκηνογράφων μαζί με φωτογραφίες είναι μερικά μόνο από όσα θα δούμε στην έκθεση, μαζί με ένα ολιγόλεπτο βίντεο με σκηνές από το μπαλέτο «Η λίμνη των κύκνων» και την όπερα «Μπορίς Γκουντουνόφ».

INFO

H έκθεση «Ο μαγικός κόσμοςτου Θεάτρου Μπολσόι στοΜέγαρο Μουσικής Αθηνών» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις

19.00 στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1).Εως τις 12 Φεβρουαρίου