Οι οικονομικοί κραδασμοί συνεχίζουν να ταλανίζουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφού το πέρασμά του στο Δημόσιο δεν έλυσε τα δυσθεώρητα προβλήματα. «Τα πράγματα δεν είναι καλά» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού Νίκος Θεοχαράκης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το διάστημα έως τον Ιούνιο του 2017 με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Ο Νίκος Θεοχαράκης επισήμανε ότι το Μέγαρο πέρασε στο Δημόσιο έχοντας εκκρεμότητα με τη φορολογική ενημερότητά του λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών που άγγιξαν τα 104 εκατομμύρια ευρώ: «Από αυτά, 52 εκατομμύρια έχουν σβηστεί. Αρα στο κομμάτι της ενημερότητας εμφανιζόμαστε ότι παραμένουν άλλα 52 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, το σύνολο των εσόδων για το 2016 είναι γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία λιγότερα από 2 εκατομμύρια είναι εισιτήρια, 250.000 χορηγίες και πάνω από 2 εκατομμύρια προκύπτουν από συνέργειες και εκμισθώσεις». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια, ενώ για τη γενική λειτουργία απαιτούνται 13 εκατομμύρια ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση που ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ σήμερα φτάνει τα 4, ενώ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το Μέγαρο «πρέπει να έχουμε μια συνολική επιχορήγηση της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ». Ενας από τους τρόπους που αναφέρθηκαν ήταν να αυξηθούν οι εκμισθώσεις των ακινήτων. «Πρέπει να μαζέψουμε πάνω από 1 εκατομμύριο το 2017 και περισσότερα από 2 εκατομμύρια το 2018». Ο Θεοχαράκης δήλωσε στο «Νσυν» ότι η συμπίεση των δαπανών «θα προκύψει από τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από τη μείωση του προσωπικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι η νέα ηγεσία αναφέρεται σε έναν οργανισμό που μόλις ξεκινά –σαν να επρόκειτο για εγκαίνια –χωρίς να δίνεται βαρύτητα στην υπεραξία που ήδη έχει δημιουργήσει το Μέγαρο. Την αίσθηση αυτή επέτεινε η δήλωση της Λυδίας Κονιόρδου που διατύπωσε την ελπίδα ότι το Μέγαρο θα αποτελέσει χώρο όχι μόνο για σπουδαίες δράσεις πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίξει τις πύλες του σε όλους τους πολίτες, σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μια πολιτική πάντως την οποία ο οργανισμός υπηρετεί ήδη) καθώς και σε νέους καλλιτέχνες προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή αλλά και ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθεί μια γενιά δημιουργών λόγω κρίσης. Ενα ερώτημα που γεννάται, πάντως, είναι πώς προσδοκά κανείς να φέρει τα ίδια έσοδα από τα εισιτήρια (που φέτος αναμένονται περίπου στα 2 εκατομμύρια), απορρίπτοντας τις «σπουδαίες δράσεις πολιτισμού» και ποντάροντας στις πλατφόρμες εναλλακτικών καλλιτεχνών.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς (ΚΟΑ, Καμεράτα, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΕΡΤ, ΟΠΑΝΔΑ, Διάζωμα, Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, ΕΚΠΑ, ΚΣΟΤ κ.ά.) και διεθνείς συνεργασίες όπως με την Documenta 14 και κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ωδείο Αθηνών αποτελούν τη βασική στόχευση του Μεγάρου. Στο πρόγραμμα της νέας σεζόν ξεχωρίζει ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι – Μεγάλοι Ερμηνευτές, όπου εντάσσεται η συναυλία του Θοδωρή Κουρεντζή, στις 7 Μαρτίου 2017, ο οποίος μαζί με τη MusicAeterna θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για Βιολί του Μπεργκ (σολίστ η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια) και τη Συμφωνία αρ 1 του Μάλερ (η μετάκληση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank). Το φιλόμουσο κοινό, επίσης, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στις 9 Απριλίου το κορυφαίο σύνολο Μπαλτάζαρ – Νόιμαν με τον σπουδαίο μαέστρο Τόμας Χένγκελμπροκ που θα παρουσιάσουν τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Το πρόγραμμα για τις ημέρες των Χριστουγέννων ξεκινάει στις 17/12 με το «Ο Καραγκιόζης στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη» από τον σκιοπαίκτη Ηλία Καρελά, με τον Χρήστο Θηβαίο να ερμηνεύει τον βασιλιά των καλικάντζαρων, ενώ οι String Demons υποδύονται τα ξωτικά. Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα τη «Βασίλισσα του χιονιού», ενώ από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα παρουσιαστούν «Ο Πέτρος και ο λύκος» και «Η πρώτη συναυλία του αρκούδου Πάντινγκτον». Στον ρόλο του αφηγητή ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και στη μουσική διεύθυνση η Ζωή Ζενιώδη. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στην ίδια αίθουσα θα παρουσιαστεί ο «Μεσσίας» από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη.

INFO

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.megaron.gr