Τα ακριβά έργα τέχνης μπαίνουν συνήθως πίσω από μεγάλες προθήκες μουσείων για να προστατευτούν από το ίδιο το κοινό, του οποίου τις πνευματικές ανησυχίες υποτίθεται ότι ικανοποιούν. Εκείνα όμως που έχουν χρηστική αξία, κι ας μη διεκδικούν δάφνες μεγάλης καλλιτεχνικής σημασίας, σκορπίζονται μέσα στην πόλη, χωρίς να έχουν συγκεκριμένη τοποθεσία έκθεσης ή ωράριο επίσκεψης, για να τραβήξουν τα βλέμματα των πολιτών και να δώσουν τροφή για σκέψη.
Το «Μουσείο χωρίς σπίτι – Μια έκθεση για τη φιλοξενία» είναι ένα ιδιαίτερο μουσείο, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σήμερα πέφτει η αυλαία του, καθώς το προηγούμενο διάστημα στήθηκαν σε όλη την Αθήνα πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν Ελληνες σε ανθρώπους που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους, απαλύνοντας τον εσωτερικό τους πόνο αλλά και τις δυσκολίες επιβίωσής τους. Ενα πουκάμισο, πολύχρωμες κηρομπογιές, ένα τουμπερλέκι, ένας βραστήρας, πλαστικά παιχνίδια ανάγονται στη σφαίρα του εκθέματος, αντιπροσωπεύοντας την ένδειξη αλληλεγγύης που έδειξε κομμάτι του ελληνικού λαού αλλά και τις φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους πρόσφυγες.
Κάπως έτσι, προθήκες με αντικείμενα τοποθετήθηκαν σε χώρους όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Φρυσίρα και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, φωτογραφίες τους έχει την ευκαιρία να συναντάει το κοινό σε στάσεις λεωφορείων και τραμ, στα βαγόνια των τρένων του ΗΣΑΠ καθώς και σε διαφημιστικές πινακίδες στις στάσεις του μετρό. Την ίδια στιγμή στη σελίδα της δράσης www. museumwithouthome.gr παρουσιάζεται ολόκληρος ο κατάλογος των αντικειμένων μαζί με τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από το καθένα. Ετσι, έστω κι άτυπα, αποδίδεται το «ευχαριστώ» στους καθημερινούς ανθρώπους που στήριξαν σύρους κι άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έπρεπε να φύγουν από την πατρίδα τους.