«Οι νέοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας που υποστήριξαν πολιτικούς οι οποίοι προωθούσαν θέσεις υπέρ μιας μεγαλύτερης κοινωνικής ισορροπίας δεν έχουν προς το παρόν ελπίδες να κατακτήσουν την εξουσία. Ανακαλύπτουν όμως απροσδόκητα εκ νέου τις ρίζες του μεταρρυθμισμού και σηματοδοτούν μια καθαρή ρήξη με τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι για να κερδίσουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς τις εκλογές πρέπει να μιμηθούν τη Δεξιά».

Αυτά έγραψε προχθές στη Μεσατζέρο ο Ρομάνο Πρόντι. Με άλλα λόγια, αν οι προοδευτικοί στη Δύση θέλουν να ξαναβρούν τη χαμένη τους ταυτότητα πρέπει, κατά την άποψη του πρώην πρωθυπουργού, να πραγματοποιήσουν μια αριστερή στροφή και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σάντερς και του Κόρμπιν. Μπορεί να μην κερδίσουν («προς το παρόν») την εξουσία, θα κερδίσουν όμως τουλάχιστον την ψυχή τους.

Μια ανάλογη τάση φαίνεται να υπάρχει και στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Την ώρα που το εκλογικό σώμα στρέφεται σαφώς προς τα δεξιά, κάποιοι στο κόμμα υποστηρίζουν ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο «συστημικός» Βαλς, αλλά ο «εικονοκλάστης» Μοντμπούρ. Πράγματι, αν αυτοί οι δύο περάσουν στον δεύτερο γύρο της primaire του Ιανουαρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα πάρει τη μερίδα του λέοντος των πιο αριστερών ψηφοφόρων, ίσως δε και το χρίσμα. Οι ελπίδες του για κάτι μεγαλύτερο είναι λιγοστές. Στο μεταξύ, όμως, θα «κορμπινοποιήσει» το κόμμα.

Αφού μέτρησαν ένα σωρό ήττες και βρέθηκαν σε πολλές χώρες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να εξαερωθούν, οι σοσιαλδημοκράτες διαπιστώνουν ξαφνικά ότι εγκατέλειψαν τους φτωχούς και σπεύδουν να τους ξανασυναντήσουν. Κινδυνεύουν όμως να κάνουν (άλλο) ένα λάθος: να ξεχάσουν στον δρόμο εκείνους που δεν είναι αρκετά φτωχοί για να επωφελούνται από τα κοινωνικά επιδόματα ούτε αρκετά πλούσιοι για να ζουν από τα κέρδη ή τις καταθέσεις τους, συνήθως όμως «βγάζουν» κυβερνήσεις. Τη μεσαία τάξη, δηλαδή. Την ίδια αυτή τάξη που ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρονεί ανοιχτά προκειμένου να δίνει μερικά ψίχουλα στους συνταξιούχους και να μπορεί να ισχυρίζεται έτσι ότι παραμένει αριστερός.

Αλλά αυτή η μάχη έχει χαθεί προ πολλού.