Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση συγκρούστηκε –ενώπιον τρίτων –και μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ήταν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη πως «εμείς δεν θα νομοθετήσουμε μέτρα για το 2019 και 2020» κι εκείνος απάντησε ότι «κι εμείς θα σκεφτούμε αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα». Υστερα από αυτές της «τρυφερές στιγμές», ο Τόμσεν ζητούσε δέσμευση πως θα γίνει «σοβαρή συζήτηση» για να δώσει στη Βελκουλέσκου το ελευθέρας να επιστρέψει στην Αθήνα, ώσπου η αρθρογραφία του για το ελληνικό πρόγραμμα και οι αιχμές του για τα πρωτογενή πλεονάσματα προκάλεσαν την έκρηξη του Μαξίμου.
Η κλειστή (σε επίπεδο πολιτικών και τεχνοκρατών) σύγκρουση κυβέρνησης και ΔΝΤ έγινε δημόσια αντιπαράθεση με σκληρές αναφορές και από τις δύο πλευρές.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Νίσυρο για να εξαγγείλει μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ωστόσο βρέθηκε να κατακεραυνώνει από το νησί τούς «ανόητους τεχνοκράτες» που έφερναν συνεχώς αποτυχημένα προγράμματα: «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μάς λένε ότι το λάθος είναι το σωστό» είπε ο Πρωθυπουργός, που για πρώτη φορά επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Το Μαξίμου εξαπέλυσε πυρά κατά Τόμσεν και επανέφερε στη δημοσιότητα τα λάθη των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία της περιόδου της κρίσης μετά το 2010. Σχολιάζοντας δε ότι την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε, ενώ από το 2015 κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.
Το Μαξίμου δεν μπορεί να ζητήσει ευθέως τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το κάλεσε με επιστολή Τσακαλώτου το καλοκαίρι του 2015 να επιστρέψει. Ωστόσο μέσα της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρώντας ότι το Ταμείο βρίσκεται σε πλήρη συμπόρευση με τον Σόιμπλε και αντί να πιέζει τους Ευρωπαίους για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πιέζει την Ελλάδα για λήψη νέων μέτρων λιτότητας και μάλιστα για περίοδο εκτός προγράμματος. Αυτό που είπε ο Τσακαλώτος στο Εurogroup και υπερτόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος», το επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και σχολιάζοντας το άρθρο των Τόμσεν και Ομπστφελντ είπε ότι οι δύο αξιωματούχοι αυτοαναιρούνται καθώς ενώ υπερασπίζονται πλεονάσματα 1,5% για μετά την λήξη του προγράμματος αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας αφού οι προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες. «Οι εκτιμήσεις τους όμως είναι λανθασμένες, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι ψευδείς» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προτού καν εκδηλωθεί και η δυσφορία της Κομισιόν για την αρθρογραφία Τόμσεν.
Κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν χθες πως αυτό που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ είναι «να κρατήσει τίμια στάση και να μη λέει ψέματα πως συμφωνήθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%».
ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Στη Νίσυρο ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα απαλλαγής από την αύξηση του ΦΠΑ των νησιών της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη έως το Καστελλόριζο, και αφήνοντας αιχμές για τους δανειστές είπε ότι «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον». Επανέλαβε δε με αποδέκτες και εκείνους που επέβαλαν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά μας χωρίς να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί –«ίσως να είχαν κάνει διακοπές στην Μύκονο ή την Σαντορίνη ή την Πάρο» –ότι η Ελλάδα θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι αρχίζει ο επανασχεδιασμός του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας για την αμεσότερη μετακίνηση των νησιωτών και μίλησε για τα υδατοδρόμια που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο. Παράλληλα υποσχέθηκε βελτίωση και αναβάθμιση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, ενώ δεσμεύθηκε για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζεται τον επόμενο χρόνο η προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του νερού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του δικτύου μονάδων αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά. Επίσης βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο ώστε κάθε νοικοκυριό στο πιο απομακρυσμένο νησί να έχει πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής.