Η στιγμή θεωρείται κατάλληλη από το γαλάζιο επιτελείο με φόντο και τη διελκυστίνδα που κρατά ανοικτή τη δεύτερη αξιολόγηση και συνοδεύεται από λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, οι συνθήκες φαίνονται ωριμότερες και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επιτρέποντας ένα κρας τεστ στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Με αυτό τον οδηγό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να θέσει για πρώτη φορά ανοικτά το ζήτημα των εκλογών σε όλους τους συνομιλητές του, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το βασικό επιχείρημα που επιστρατεύει πλέον ο αρχηγός της ΝΔ, ότι «οι εκλογές αποτελούν τη λύση και όχι το πρόβλημα», στενοί συνεργάτες του διαβεβαιώνουν πως θα εξαχθεί και στη βελγική πρωτεύουσα πρωτίστως για να αποφευχθούν κραδασμοί και εμπόδια στο ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, στην Πειραιώς αποβλέπουν και σε μια στροφή των εταίρων ώστε κι εκείνοι να αντιμετωπίσουν από την πλευρά τους την προσφυγή στις κάλπες ως μονόδρομο που βγάζει από ένα ελληνικό αδιέξοδο και να μην εμφανιστούν στο τραπέζι σενάρια περί οικουμενικών κυβερνητικών λύσεων στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα δηλώσει αδύναμη να προχωρήσει. Το μήνυμα, εν ολίγοις, ότι από την παρούσα Βουλή δεν υπάρχει πολιτική λύση, θα μεταφερθεί και στους εταίρους.
ΟΙ συναντήσεις. Με αφετηρία τις σημερινές συναντήσεις του με το προεδρείο του ΕΛΚ, θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα συμμαχικό δίκτυο για το εκλογικό αίτημα. Τον δρόμο της κάλπης και για την Ελλάδα, μάλιστα, σε μια περίοδο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για εκλογές, σκοπεύει να υποδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ και στις επαφές που θα έχει αύριο στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, αλλά και στην προγραμματισμένη μετάβαση στην έδρα της Κομισιόν. Οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους αντιπροέδρους Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόβσκις αποτελούν και μια ανίχνευση τοπίου, όπως και η συνάντηση με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προβάλλει ως ένα από τα αναχώματα που πρέπει να πέσουν. Μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ δεν κερδίζει έδαφος, αλλά αυτό δεν μεταβάλει το πλάνο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.
Επιτελικά στελέχη της ΝΔ επικαλούμενα και μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες καταγράφουν μια αλλαγή κλίματος ιδίως στο ΕΛΚ, που μπορεί να ενισχύσει την γαλάζια αντιπολιτευτική τακτική. Η εικόνα μιας κυβέρνησης υπό καθίζηση που αναδεικνύεται από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προφανώς παίζει τον ρόλο της και για τις αντιδράσεις εταίρων και δανειστών –«τις έχουν πλέον μπροστά τους, σε κάθε συνάντηση με τον Τσίπρα και τους υπουργούς του», είναι το σχόλιο υψηλόβαθμης πηγής στη γαλάζια έδρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν προηγηθεί με αρκετούς παράγοντες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι οι κάλπες δημιουργούσαν μια προβληματική κατάσταση το φθινόπωρο του 2014 και τον Ιανουάριο του ’15, όπως προειδοποιούσε τότε η ΝΔ, αλλά σήμερα είναι η μόνη λύση για μια μεταρρυθμιστική ώθηση και τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας στη χώρα.
«ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΔ». Αντίστοιχα μηνύματα, άλλωστε, έστειλε και κατά τη χθεσινή ομιλία του σε δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει. «Οι εκλογές σήμερα δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι η λύση στο πρόβλημα του τόπου. Και είναι η λύση γιατί, σε αντίθεση με ό,τι έγινε το 2015, σήμερα υπάρχει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη. Μια δύναμη που είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία «έχει ωριμάσει βίαια» και «ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά».
Στις επαφές που προγραμματίζονται στη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στις ενστάσεις του για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι τα προβλεπόμενα πλεονάσματα του 3,5% είναι ανέφικτα σε πολυετή ορίζοντα. Επίσης θα προβάλει τη γαλάζια πρόταση για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματοςκαι ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.
«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. Με στόχο μια σαφή διαφοροποίηση από την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πειραιώς αποφάσισε να υπερψηφίσει στη Βουλή την εφάπαξ διανομή του μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μέρισμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και όχι της ανάπτυξης. Η κίνηση προφανώς αποβλέπει και στην αποφυγή ενός χάσματος με μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που ευνοείται από το μέτρο, ενώ από το γαλάζιο επιτελείο αναφέρουν ότι η στάση της ΝΔ δεν εξαρτάται από τυχόν ενστάσεις των δανειστών, οι οποίες αποτελούν πρόβλημα της κυβέρνησης.