«Να υπερασπισθούμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ν’ αγωνισθούμε από κοινού για μιαν Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο στο Ελιζέ με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι.

Φασιστικά μορφώματα

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας ήταν και η τοποθέτηση Παυλόπουλου ότι «πριν απ’ όλα, (πρέπει) να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση –και το τονίζω –δεν είναι μόνο ελληνική κρίση».

«Είναι γενικευμένη κρίση –υπογράμμισε ο Πρόεδρος –η οποία οφείλεται σε μια λάθος πολιτική λιτότητας. Δεν είπα γενικά μια πολιτική οποιασδήποτε λιτότητας. Είναι αυτή η πολιτική λιτότητας που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια η οποία είναι αδιέξοδη. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε. Είναι αυτή η πολιτική, η οποία δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, πλήττει το κοινωνικό κράτος. Είναι αυτή η πολιτική η οποία σε τελική ανάλυση δίνει τροφή για να δημιουργούνται όλα αυτά τα μορφώματα, του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία τούτη την ώρα απειλούν πολλές χώρες της Ευρώπης. Και τα οποία, και η Γαλλία τούτη τη στιγμή υφίσταται».

Η διήμερη επίσκεψη –με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και με ένα επίσης ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα –άρχισε με επίσκεψη του έλληνα Προέδρου στον τάφο του Ναπολέοντα στο Invalides (Μέγαρο των Απομάχων), όπου έγινε και επίσημη τελετή υποδοχής.

Στη συνέχεια ο Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, ενώ νωρίς το απόγευμα είχε συνάντηση με το προεδρείο του Συμβουλίου Επικρατείας.

Σήμερα η ημέρα αρχίζει με δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ενώ θα ακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης η αναγόρευση του Προέδρου σε επίτιμο διδάκτορα.

Πρώτα ο Παυλόπουλος θα συναντήσει τον πρύτανη Ζιλ Πεκού και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas Γκιγιόμ Λέιτε, που θα είναι εκείνος ο οποίος με επίσημη τελετή θα του αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα Νομικών Επιστημών του πανεπιστημίου ParisII Pantheon-Assas.

Συγκίνηση για την επιστροφή

Να σας υπενθυμίσω αυτό που έγραψα χθες, ότι εκεί ο «γάλλος» Παυλόπουλος, το 1974 πήρε το DEA de Droit Public και το 1977 αναγορεύθηκε, με άριστα μάλιστα, διδάκτωρ (Doctorat d’ État). Το 1986 επέστρεψε δε στο Pantheon-Assas και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής.

Στη Σορβόννη, όπου είναι η έδρα του πανεπιστημίου, θα παραταθεί και γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα έχει και συνάντηση με αντιπροσωπεία ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι, όπως ακριβώς ήταν εκείνος- που δηλώνει «συγκινημένος γι’ αυτήν την επιστροφή» –πριν από 44 χρόνια.

Το ιστορικό νεκροταφείο Pere Lachaise είναι επίσης στο προεδρικό πρόγραμμα, με κατάθεση στεφάνου νωρίς το απόγευμα στο Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών υπέρ της Ελευθερίας.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Παυλόπουλου στη γαλλική Γερουσία και συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ, ενώ πριν αναχωρήσει αργά το βράδυ για την Αθήνα, η πρέσβειρα της Ελλάδας στο Παρίσι Μαρία Θεοφιλή θα δώσει δεξίωση προς τιμή του, στη Rue Auguste Vacquerie όπου βρίσκεται η πρεσβεία μας.