Κατατέθηκε χθες ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής», η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη «13η σύνταξη». Η τροπολογία βεβαίως δεν φέρει αυτό τον τίτλο αλλά περιγράφεται ως «εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Σας επισημαίνω ότι η ενίσχυση αφορά τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου τών οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη για το τρέχον έτος είναι ύψους περίπου 617 εκατ. ευρώ.

Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι με το διά ταύτα αυτών, ακόμα και όταν συνδέονται ευθέως με τη συνταγματικότητα νόμων που έχει ψηφίσει η Βουλή έστειλε χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Νίκο Σακελλαρίου και τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κοντονής δήλωσε: «Είχαμε μια μακρά και ειλικρινή συνομιλία με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εγινε αναλυτική συζήτηση των προβλημάτων και προτάθηκαν λύσεις. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε συμφωνεί με το περιεχόμενό τους είτε όχι, ακόμη κι αν αυτές αφορούν τη συνταγματικότητα νόμων που έχει ψηφίσει η Βουλή. Πάνω σε αυτή τη βάση υπήρξε αναλυτική συζήτηση με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΣτΕ και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική θα συνεχιστεί αδιατάραχτη στο μέλλον».

Οταν υπάρχει χιούμορ…

Τι κι αν μας γυρνούν οι επενδυτές την πλάτη, ευτυχώς που υπάρχει και το χιούμορ. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε χθες ο Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Capital Link στη Νέα Υόρκη απευθυνόμενους προς τους επενδυτές.

Σε μια προσπάθεια να τους πείσει να επενδύσουν στη χώρα μας, επιχείρησε να σπάσει τον πάγο με πολύ χιούμορ. Αφού μίλησε για πέντε παράθυρα ευκαιριών –windows of opportunities, όπως είπε –στα ενεργειακά (έξυπνα δίκτυα, νέες μονάδες, διασυνδέσεις, αγωγοί, πετρέλαια), κατέληξε λέγοντας «θα μπορούσα να σας παρουσιάσω τόσα ακόμη παράθυρα όσα έχει το κτίριο Κράισλερ (Chrysler Building). Αλλά δυστυχώς είχα μόνο 20 λεπτά στη διάθεσή μου, και ήρθε η ώρα για το γλυκό». Πάλι καλά που υπάρχουν και τα γλυκά, αν καταλάβατε, που αρέσουν και στον Γιώργο.