Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη την Τετάρτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις».

Τη διαδικασία του επείγοντος εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, διότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εμπεριέχονται σοβαρότατες και επείγουσες διατάξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως και για την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων. «Είναι γνωστό σε όλους ότι νομοθετούμε υπό επείγουσες συνθήκες και πρέπει όλα αυτά τα νομοθετήματα με την κατάλληλη επεξεργασία και με λίγο πιο εντατική εργασία να ολοκληρωθούν άμεσα» είπε ο υπουργός.

Αν και η κυβέρνηση και το προεδρείο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ακουστεί η γνώμη ενός εκάστου, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι διαφωνεί με το επείγον και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή τις προωθούμενες διατάξεις για θέματα πολύ σημαντικά που μάλιστα θα έπρεπε να κατατεθούν ως τρία διαφορετικά αυτοτελή νομοσχέδια.

Η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχθηκαν τους λόγους που πρόβαλε η κυβέρνηση. Μετά την πρωινή συνεδρίαση, θα ακολουθήσει μια ακόμη για την ακρόαση φορέων το απόγευμα και θα υπάρξει και επιπλέον συνεδρίαση στις επιτροπές, την Πέμπτη, προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση και επεξεργασία στην ολομέλεια την Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευτελίσει την έννοια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ειδικά για τις διατάξεις επέκτασης του πλαστικού χρήματος, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει καμία δικαιολογία διότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την επιβολή των capital control που φέρουν το αποτύπωμα της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ειδικά για το ζήτημα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές είπε ότι οι διατάξεις είναι πρόχειρες σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαστικό χρήμα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Μην ακούμε τις αστειότητες περί διαπραγμάτευσης. Τι διαπραγματευόσαστε αλήθεια; Ούτε το ακατάσχετο του επαγγελματικού λογαριασμού δεν καταφέρατε να προωθήσετε», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από την ΔΕΘ τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες αλλά ο κ. Τσίπρας «δεν κατάφερε ποτέ να συναντηθεί με την αλήθεια στη Θεσσαλονίκη».

Για τις τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα είπε ότι η ΝΔ είχε επίσης παρουσιάσει πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα αλλά σήμερα η ΝΔ μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις, έρχεται σήμερα και φέρνει ένα άτολμο νομοσχέδιο με αποσπασματικές και επουσιώδεις ρυθμίσεις που δεν στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε επίσης ότι σήμερα εισάγεται και μια καινοφανής έννοια, αυτή της πιθανής πτώχευσης η οποία είναι πολύ πιθανό να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία με το διασταλτικό περιεχόμενο της.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων είπε ότι είναι φύσει αδύνατο να προκύψει κάτι θετικό στα δημόσια έσοδα ενώ για το πλαστικό χρήμα είπε ότι η ΝΔ αντιμετώπισε το θέμα ως μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα με προχειρότητα και με περιοριστική λογική και αντί προτάξει κίνητρα, προτάσσει τον καταναγκασμό.

Τροπολογία από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τροπολογία για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέσω του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού θα πραγματοποιείται η διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ), η πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, προμηθευτών κλπ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

«Η πολιτεία οφείλει αντί να προβαίνει τυφλά, σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν να θεσμοθετήσει άμεσα ένα ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους και στη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τρίτους», αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Σημειώνεται, ότι κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και η ΝΔ λίγο νωρίτερα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.