Μπορεί προ ημερών, και στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ να περιορίσει την προσφορά του, οι τιμές του αργού να κινούνταν ανοδικά, ουδείς ωστόσο αποκλείει να κινηθούν και πάλι καθοδικά λόγω πτωτικής ζήτησης.

Επειτα από πολλά χρόνια όπου η παγκόσμια ανάπτυξη τροφοδοτούνταν από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την επεκτατική όρεξη των χωρών της Ασίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για αργό το επόμενο έτος θα αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2014. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ακυρώσει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές που έχει προκαλέσει η πρόσφατη συμφωνία των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ να περικόψουν κατά 2% την παγκόσμια προσφορά αργού.

Αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα δεν αυξάνουν πλέον τη ζήτηση για πετρέλαιο με την ταχύτητα που συνέβαινε άλλοτε. Επειτα τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να πλήξουν τη ζήτηση στις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Αυτό έχει άλλωστε δείξει και η εμπειρία κάθε φορά που αυξάνονταν τα αμερικανικά επιτόκια.

«Σε αυτή τη νέα εποχή για το πετρέλαιο το πρώτο δεδομένο που παρακολουθούμε ως αναλυτές είναι η παγκόσμια ζήτηση για αργό και οι αντιδράσεις που προξενεί η άνοδος των τιμών του» σχολιάζει ο Ρομπ Τάμελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors, η οποία διαχειρίζεται ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αν τα μέλη του ΟΠΕΚ επιμείνουν στη συμφωνία τους, οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα 60 δολάρια, που έχουμε να δούμε από τον Ιούλιο του 2015. Χθες πάντως η τιμή του αργού διαπραγματευόταν στα 50,86 δολάρια (WTI) κάνοντας βουτιά κατά 4%, ενώ του μπρεντ στα 53,75 δολάρια (-3,5%).