Σε συγχώνευση όλων των εταιρειών κάτω από μία, τη Μυτιληναίος, προχωρά ο ομώνυμος όμιλος, που ισχυροποιείται αφού αποκτά πρόσβαση σε δανεισμό, μεγαλύτερη δυνατότητα για εξαγορές και ανάληψη νέων έργων, με συνέργειες κάθε είδους.

Κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας Μυτιληναίος εντάσσονται μέσω πολλαπλής συγχώνευσης η εισηγμένη στο ΧΑ ΜΕΤΚΑ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Protergia και η Protergia Θερμοηλεκτρική. Στην πράξη ο όμιλος μετασχηματίζεται από κλασική εταιρεία συμμετοχών σε βιομηχανία με δραστηριότητες στην παραγωγή και στην εμπορία ρεύματος, στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών έργων όπως και στην παραγωγή αλουμινίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μυτιληναίος, ο μετασχηματισμός θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30/8/2017 και η κίνηση θα φέρει συνέργειες με ετήσιο όφελος 20,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου Axia, ο μετασχηματισμός του ομίλου μεταφράζεται για το 2017 σε λειτουργικά κέρδη 307 εκατ. ευρώ (έναντι 287 εκατ. ευρώ προ συγχώνευσης), καθαρά κέρδη 190 εκατ. ευρώ (έναντι 122 εκατ. ευρώ) και σε περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης (34,9 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ).

Στην ουσία η ισχύς της νέας οντότητας της επιτρέπει να βγει με μεγαλύτερο βάρος στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια και να αναχρηματοδοτήσει με πολύ καλύτερους όρους τις υποχρεώσεις της (527 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Axia). Της δίνει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ταμειακές ροές της, να αξιοποιήσει καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της, να κατανείμει αποτελεσματικότερα τα κεφάλαια σε επενδύσεις υψηλότερης απόδοσης και να ενδυναμώσει τη θέση της στο εξωτερικό.

Οσο για τους μετόχους μειοψηφίας της ΜΕΤΚΑ, θα κληθούν να ανταλλάξουν κάθε μία μετοχή που έχουν στην κατοχή τους με μία μετοχή της Μυτιληναίος.