Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ενώ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε τρεις αυξήσεις το 2017 εκτιμώντας ότι η πολιτική Τραμπ θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Το πρώτο το ανέμεναν και οι 120 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters. Το δεύτερο, δηλαδή η πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη τρεις φορές την επόμενη χρονιά, μάλλον προκάλεσε έκπληξη αφού μέχρι τον Σεπτέμβριο η ίδια η τράπεζα προέβλεπε μόνο δύο αυξήσεις.

«Ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας και αυτών που αναμένεται να διαμορφωθούν καθώς και της πορείας του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων δανεισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσθέτει ότι «οι αυξήσεις στις θέσεις εργασίας είναι σταθερές τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει». Προβλέπει επίσης ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,5% την επόμενη χρονιά και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο χαμηλό εννέα ετών, στο 4,6%. Το βασικό επιτόκιο της Fed μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνεται μεταξύ 0,50% και 0,75%. Ωστόσο σημαντικότερη είναι η πρόθεσή της να προβεί σε τριπλή αύξηση επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Στην πράξη, οι εκτιμήσεις των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Fed για την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική το 2017, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν μετατοπιστεί. Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πρόβλεψη έκανε λόγο για δύο αυξήσεις, τώρα όμως μιλά για τρεις φορές κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειωτέον ότι προεκλογικά ο Τραμπ είχε κατηγορήσει την επικεφαλής της Fed ότι κρατά τα επιτόκια χαμηλά προκειμένου να βοηθήσει τη Χίλαρι Κλίντον, κατηγορία που η Τζάνετ Γέλεν είχε αρνηθεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9% την επόμενη χρονιά και στο 2% το 2018. Ωστόσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές, παρά τις τελευταίες αυξήσεις, όπως επισημαίνει η τράπεζα.

Συνολικά οι προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό την επόμενη τριετία είναι οριακές συγκριτικά με εκείνες του Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη μιλά για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,1% το 2017, αντί για 2% που ανέμεναν προηγουμένως.