Σε νέα συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αύριο παραπέμπεται η απόφαση για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, ύστερα από την παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Η χθεσινή συνεδρίαση διακόπηκε όταν ο SSM παρενέβη ζητώντας να περάσουν πρώτα από τον έλεγχό του οι δύο υποψήφιοι, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Ανθιμος Θωμόπουλος. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θωμόπουλος είχε αποσύρει ήδη την υποψηφιότητά του καθώς δεν φαινόταν να συγκεντρώνει πλειοψηφία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκλεγεί. Ετσι, η παρέμβαση του SSM μπλοκάρισε την επιλογή του Παπαδόπουλου, για την τοποθέτηση του οποίου είχε εκφράσει και στο παρελθόν αντιρρήσεις.

Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν χθες ότι η παρέμβαση του SSM ήταν εκτός πλαισίου καθώς δεν έχει αρμοδιότητα για την τελική επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου.

Ωστόσο, άλλες πηγές σημείωναν ότι ο SSM είναι αρμόδιος να αξιολογήσει τους υποψηφίους ως προς το αν είναι κατάλληλοι για τη θέση (fit and proper). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολάου είχε ενημερωθεί εδώ και μέρες ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν προβλήματα.

Ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου, το πρωί χθες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο επρόκειτο να επανέλθουν και νέες προτάσεις για υποψηφίους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα ονόματα του Στέλιου Παπαδόπουλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, και του Νίκου Καραμούζη, προέδρου της Eurobank. Ο πρώτος είχε εξεταστεί από την επιτροπή επιλογής την περασμένη εβδομάδα και δεν είχε προκριθεί (προκρίθηκαν οι Θωμόπουλος και Χρήστος Παπαδόπουλος), ενώ ο δεύτερος φερόταν να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες ίσως επανέλθουν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σήμερα, επί του θέματος θα τοποθετηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την έκπληξή τους εξέφρασαν χθες και κύκλοι της αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης. «Είναι η δεύτερη φορά, που διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα και ενώ υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν πως οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεων στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί» σημείωναν.