Μαζικές εντολές ελέγχου για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου εκδίδουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προλάβουν την παραγραφή στις 31 Δεκεμβρίου. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, η έκδοση εντολής ελέγχου πριν από τον χρόνο παραγραφής της υπόθεσης συνεπάγεται αυτόματη παράταση του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου για δύο ακόμα χρόνια. Πρακτικά, η έκδοση εντολής ελέγχου οδηγεί σε παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η πρακτική δεν είναι καινούργια. Ενδεικτικό είναι ότι η εγκύκλιος Πιτσιλή παραπέμπει σε ανάλογη εγκύκλιο που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2013 από τον τότε γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ο προϊστάμενος της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας θα αναθέσει προς έλεγχο δύο υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή με συγκεκριμένα κριτήρια. Η επιλογή των υποθέσεων για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο έλεγχος θα γίνει με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Ο προϊστάμενος, αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κ.λπ., καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, μεταξύ των οποίων υποθέσεις :

– φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ

– φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου

– φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο)

– ειδικού φόρου ακινήτων (οφσόρ) ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.