Οι κάτοικοι του Λονδίνου καταναλώνουν περισσότερη κοκαΐνη στη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής πόλης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όταν, όμως, λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα Σαββατοκύριακα, η βελγική πόλη Αμβέρσα αποκτά τον τίτλο της ευρωπαίας «πρωταθλήτριας» στη χρήση κοκαΐνης, με συνολικά 914,8 mg ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα, έναντι 894,9 mg των Λονδρέζων.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 34η ευρωπαϊκή θέση με 30,4 mg ανά 1.000 άτομα την ημέρα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), επιστήμονες του οποίου ανέλυσαν τον περασμένο Μάρτιο τα λύματα 50 ευρωπαϊκών πόλεων σε 18 χώρες, αναζητώντας τα ίχνη τεσσάρων συχνών ναρκωτικών: της κοκαΐνης, της μεθαμφεταμίνης, των αμφεταμινών και του MDMA («έκσταση»).

Τα λύματα αφορούν σχεδόν 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η ανάλυσή τους έγινε διότι οι μεταβολίτες των ναρκωτικών αποβάλλονται με τα ούρα και έχει διαπιστωθεί πως ο καθορισμός των επιπέδων τους στα λύματα μιας πόλης αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για την κατανάλωση ναρκωτικών από τους κατοίκους της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΕΚΠΝΤ, η Αθήνα βρίσκεται επίσης στην 38η ευρωπαϊκή θέση σε χρήση αμφεταμινών με 4,6 mg ανά 1.000 άτομα την ημέρα, στην 32η θέση όσον αφορά την μεθαμφεταμίνη (3 mg ανά 1.000 άτομα την ημέρα) και στην 47η θέση όσον αφορά το «έκσταση» (2,5 mg ανά 1.000 άτομα την ημέρα).

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η χρήση μεθαμφεταμίνης είναι συχνότερη στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την ανατολική Γερμανία και τη Βόρειο Ευρώπη (ιδίως σε ορισμένες πόλεις της Φινλανδίας), ενώ η χρήση κοκαΐνης είναι υψηλότερη στην Δυτική και Νότιο Ευρώπη, κυρίως σε πόλεις του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Η χρήση του «έκσταση» αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ η υψηλότερη χρήση αμφεταμινών παρατηρείται σε πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, με τα επίπεδα να είναι εξαιρετικά χαμηλά στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

Στις περισσότερες πόλεις, τέλος, παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και «έκσταση» στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ η χρήση μεθαμφεταμίνης ως φαίνεται έχει ομοιόμορφη κατανομή στη διάρκεια της εβδομάδας.