Μία 24χρονη που ζει στο Λονδίνο έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο η οποία αποκτά παιδί από ωοθηκικό ιστό που είχε καταψυχθεί στην παιδική ηλικία.
Η νεαρή γυναίκα ονομάζεται Μοάζα Αλ Ματρούσι, κατάγεται από το Ντουμπάι και γεννήθηκε με βήτα-θαλασσαιμία, μία κληρονομούμενη αιματολογική διαταραχή (σ.σ. αποτελεί την πιο συχνή μορφή μεσογειακής αναιμίας στην χώρα μας).
Πριν από 15 χρόνια, όταν ήταν εννέα ετών, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία επειδή προγραμματιζόταν να κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών με δότη τον αδελφό της.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Great Ormond Street, στο Λονδίνο, ενημέρωσαν τους γονείς της ότι η χημειοθεραπεία θα κατέστρεφε τις ωοθήκες της και τους πρότειναν να υποβληθεί πρώτα σε χειρουργική αφαίρεση και κατάψυξη της μίας, ώστε να έχει ελπίδες να αποκτήσει κάποτε δικό της παιδί.
Πέρυσι, ομάδα εξειδικευμένων χειρουργών από τη Δανία εμφύτευσε πίσω στο σώμα της, στη θέση που θα είχαν οι ωοθήκες της, πέντε λωρίδες από την κατεψυγμένη ωοθήκη, οι οποίες σύντομα άρχισαν να λειτουργούν και να παράγουν ορμόνες και ωάρια.
Για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας, η 24χρονη και ο σύζυγός της Αχμέντ αποφάσισαν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και χθες η νεαρή γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στο Νοσοκομείο Portland του Λονδίνου.
«Είναι σαν θαύμα, περιμέναμε τόσο καιρό αυτό τη στιγμή και τώρα κρατάμε στα χέρια μας το παιδί μας», δήλωσε η τρισευτυχισμένη μητέρα στο BBC.
«Είναι ένα τεράστιο άλμα προόδου», είπε η γιατρός της, δρ Σάρα Μάθιους, μαιευτήρας-γυναικολόγος εξειδικευμένη στη γονιμότητας. «Ξέραμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού αποδίδει στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, αλλά ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε γεννηθεί μωρό από ιστό ο οποίος ελήφθη από ένα παιδί, καταψύχθηκε και εν συνεχεία εμφυτεύθηκε πίσω στο σώμα».
Η δρ Μάθιους εκτιμά ότι η μέθοδος δίνει ελπίδα σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητα τεκνοποιήσεως λόγω θεραπειών που πρέπει να κάνουν για νοσήματα όπως ο καρκίνος και οι αιματολογικές και ανοσολογικές παθήσεις.
«Αρκετές χιλιάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη έχουν αυτή τη στιγμή κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό, ευελπιστώντας ότι μια μέρα θα αποκτήσουν παιδιά και η περίπτωση της Μοάζα αποδεικνύει πως οι ελπίδες τους είναι βάσιμες», δήλωσε η καθηγήτρια Έλεν Πίκτον, διευθύντρια του Τομέος Αναπαραγωγής & Πρώιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Ληντς, η οποία είχε καταψύξει το 2001 την ωοθήκη της νεαρής γυναίκας.
Και συνέχισε: «Παγκοσμίως έχουν γεννηθεί περισσότερα από 60 μωρά από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η χαμένη γονιμότητα, αλλά η Μοάζα είναι η πρώτη μητέρα που είχε υποβληθεί σε κατάψυξη ωοθηκικού στην προεφηβεία και επίσης εξαιτίας θεραπείας για την βήτα-θαλασσαιμία».