Εκατόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παράστασή του, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι ο «Καρυοθραύστης» μπορεί να λείψει από τη χριστουγεννιάτικη ημερήσια διάταξη του οικογενειακού θεάματος. Δικαίως θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι εξακολουθούν να μαγεύουν το κοινό, ενώ το σκληρό σχόλιο για την ανθρώπινη φύση και τη φιλία βρίσκεται στο κέντρο τού πιο διάσημου χριστουγεννιάτικου παραμυθιού. Η παράσταση που «πρωταγωνιστεί» αυτές τις μέρες στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου ζωντανεύει από αύριο στη σκηνή του Θεάτρου Πειραιά, καθώς το φημισμένο Russian Ballet Theater ιχνηλατεί τη δραματική διαδικασία της ενηλικίωσης της Κλάρας μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Η πηγή της αφήγησης βρίσκεται στο παραμύθι του γερμανού συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» (1816). Η ιστορία του διαδραματίζεται τηνπαραμονή των Χριστουγέννων σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Δύο χρόνια αργότερα, η ιστορία διασκευάστηκε από τον πατέρα Αλέξανδρο Δουμά, ο οποίος τη μετουσίωσε σ’ ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που μπορεί και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε εποχής. Πριν όμως η συγκινητική ιστορία αποκτήσει το οριστικό της σώμα και χορογραφηθεί ανυπέρβλητα από τον Μάριους Πετιπά, έχει μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές στην πορεία. Το 1891 ο διευθυντής των Αυτοκρατορικών Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης Ιβάν Βσεβολότσκι παρήγγειλε στον Τσαϊκόφσκι δύο έργα (μία όπερα κι ένα μπαλέτο), τα οποία θα ανέβαιναν στην ίδια παράσταση. Η όπερα επρόκειτο να είναι η «Γιολάντα», ενώ για το μπαλέτο συμβουλεύτηκε τον φίλο του χορογράφο Μάριους Πετιπά, ο οποίος του πρότεινε το παραμύθι του Χόφμαν στη διασκευή του Δουμά πατρός. Η πρεμιέρα του «Καρυοθραύστη» έγινε μαζί με την όπερα «Γιολάντα» στις 6 Δεκεμβρίου του 1892 (σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, στις 18 Δεκεμβρίου) στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Δεν ήταν λίγες οι ενστάσεις για το ανέβασμα του μπαλέτου, αλλά οι κριτικοί εξήραν τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, χαρακτηριστικό δείγμα της ρομαντικής περιόδου.

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Ο «Καρυοθραύστης» παρουσιάστηκε το 1934 για πρώτη φορά στο Λονδίνο και δέκα χρόνια μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχισε να γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα μόλις τη δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι μία από τις σταθερές στο πρόγραμμα του διεθνούς φήμης μπαλέτου, το οποίο αναβιώνει την παράσταση. Δεν είναι το μοναδικό, αφού το αναγνωρισμένο σχήμα χορού έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου, όπως «Η ωραία κοιμωμένη», «Ζιζέλ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κ.λπ., με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Μεξικό, Κίνα κ.ά. Οπως λέει η διευθύντρια του μπαλέτου Ναταλία Αντινίκοβα, «χαιρόμαστε πολύ που επιστρέφουμε στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής μας περιοδείας με την παράσταση “Η λίμνη των κύκνων”. Το κοινό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ζεστό και εκτιμάει την τέχνη του χορού και αυτό το εισπράττουμε κάθε φορά. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την κλασική ομορφιά του είναι ο κατάλληλος χώρος για να παρουσιάσουμε το χριστουγεννιάτικο παραμύθι».

INFO

15-30 Δεκεμβρίου (εκτός 24/12), προπώληση: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, viva.gr, artinfo.gr, Public, Seven Spots, Ianos, Media Markt. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 11876, 210-4143.310, 210-9213.310. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 30 ευρώ