Αντέχει τις κακουχίες. Μπορεί όχι μόνο να πετάξει αλλά και να γίνει σκιά. Με ένα φιλί από την Agly Woman, όσο κουρασμένος κι αν είναι επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση. Η υπερδύναμή του είναι το χιούμορ του. Είναι ο Κάρμαν, το νέο πρόσωπο του Καραγκιόζη, ένα υβρίδιο του αγαπημένου λαϊκού ήρωα με τον Σούπερμαν, που παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα στην ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου ΠΚ.

Ο καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας με τον εικαστικό Παντελή Μάκκα ετοίμασαν μια παράσταση που αναφέρεται στα σύγχρονα πρότυπα ηρώων της βιομηχανίας του θεάματος και επαναπροσδιορίζει την ιδέα του θεάτρου σκιών. «Υστερα από 20 χρόνια καλλιτεχνικής περιπέτειας με τον Καραγκιόζη έχω βιώσει ότι αυτή η αμεσότητα και η δυναμική που παρουσιάζουν οι χαρακτήρες, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ήρωες του κινηματογράφου που έχουν άλλου είδους προώθηση» δηλώνει στο «Νσυν» ο Κώνστας. Ετσι, αποφάσισε να δώσει φρέσκια πνοή στον χαρακτήρα και να στήσει μια αστεία ιστορία, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. «Είναι μια σάτιρα στις κοινωνικές δομές μιας εποχής όπου κυριαρχούν η τεχνολογία, η εικόνα και οι σούπερ ήρωες. Είναι το κλείσιμο του ματιού στους χολιγουντιανούς ήρωες και στην τεχνολογία με την οποία βομβαρδίζονται τα σημερινά παιδιά. Αν δεν είναι αυτός σούπερ ήρωας που έχει αντέξει τόσα χρόνια, τότε ποιος μπορεί να είναι;» λέει ο δημιουργός του Κάρμαν.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Κάρμαν πρέπει να βρει και να σώσει την Pass Girl και να την επιστρέψει στον Sarai Planet, ξεκινώντας έτσι μια περιπέτεια περιπλάνησης στο πλανητικό σύστημα του Milk Planet, του Nose Planet, του Dark Planet και του Paraga Planet. Για να τα καταφέρει, έχει στο πλάι του και τις άλλες φιγούρες του θεάτρου σκιών, που έχουν αποκτήσει και αυτές σούπερ ιδιότητες. «Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά από την παραδοσιακή μορφή της παρέας του Καραγκιόζη, πήγαμε τους χαρακτήρες χιλιάδες χρόνια μακριά, είναι εξελιγμένοι και ο καθένας βοηθάει με τον δικό του τρόπο στο να φέρει εις πέρας την αποστολή του» τονίζει ο καραγκιοζοπαίκτης. Κάπως έτσι, η σύζυγος του Καραγκιόζη Αγλαΐα έγινε Agly Woman, τα παιδιά του Κολλητήρια Kol Boys, ο Μπαρμπα-Γιώργος Big George και ο Μορφονιός Nose.

Προκειμένου να περάσουν σωστά στο κοινό όλες οι πτυχές των ηρώων και των παθημάτων τους, η σκηνή του θεάτρου γίνεται ένα περιβάλλον video art όπου πίσω από τις οθόνες ο Κώνστας συνεχίζει να κινεί τους χαρακτήρες με τον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος. «Σκοπός μας ήταν να σπάσουμε τη φόρμα ώστε χωρίς να είναι ξένο στο κοινό το αποτέλεσμα να είναι επιθυμητό και να βγάλουμε κάτι εντυπωσιακό. Ομως το φως του βίντεο ακύρωνε τον τρόπο παιξίματος του θεάτρου σκιών κι έτσι έπρεπε να λύσουμε αρκετά τεχνικά ζητήματα» παραδέχεται ο Κώνστας, ο οποίος κατάφερε τελικά να παντρέψει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, με συχνά απρόσμενες πινελιές. «Παρότι το έργο έχει συγκεκριμένη τεχνική ροή, υπάρχει πάντα και ο αυτοσχεδιασμός με αποτέλεσμα η μία παράσταση με την άλλη να διαφέρουν» καταλήγει ο καραγκιοζοπαίκτης.

INFO

«Κάρμαν» στο Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30 και Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-3227.507, είσοδος 8 ευρώ). Κάθε Σάββατο στις 18.00 έως τις 7 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, η παράσταση θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 15.15. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ισχύει προσφορά δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός