Η Ελεάννα Αποστολάκη, η Μελίσσα Κωτσάκη και η Ανδρομάχη Σπανέλλη που αποτελούν την ομάδα Τσόκαρα, σκηνοθετούν και παίζουν στην παράσταση. Η ομάδα εμπνεύστηκε το όνομά της από τον χαρακτηριστικά έντονο θόρυβο που κάνει κάποιος βαδίζοντας πάνω σε τσόκαρα, με αποτέλεσμα να μην περνά απαρατήρητος και ενίοτε να «ενοχλεί» τους γύρω του.
«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, καθαρά λόγω πρωτότυπου κειμένου και όσων αυτό θέλει να πει» λένε οι τρεις ηθοποιοί. «Πρόκειται για μια ιστορία πέρα για πέρα αλλόκοτη και θαυμαστή. Αυτό ακριβώς είναι που την κάνει για εμάς τόσο προκλητική, καθώς και ότι υπήρξε αγαπημένη ιστορία των παιδικών μας χρόνων. Θελήσαμε λοιπόν, να εξερευνήσουμε τα όρια της φαντασίας και κατά πόσο η φαντασία σε απελευθερώνει από κάθε μορφή καταπίεσης. Μέσα από τη φαντασία του Λιούς Κάρολ, εξερευνήσαμε και τα όρια της δικής μας φαντασίας».
Η παράσταση παρουσιάζει την ιστορία της Αλίκης από τρεις ηθοποιούς. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη να βρεθούν λύσεις για να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Η ζωντανή μουσική, οι χειροποίητες κούκλες, το σωματικό θέατρο είναι εργαλεία για την αφήγηση αυτή.
«Είμαστε τυχερές που έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες που πλαισιώνουν αυτήν όλη την ανάγκη. Ο μουσικός μας ο Θάνος Κοσμίδης, αλλά και η σκηνογράφος- ενδυματολόγος Άρτεμις Φλέσσα που έχει επιμεληθεί και τις κούκλες, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να στήσουμε μαζί αυτό το παιχνίδι της αφήγησης. Είναι ένα παιχνίδι όλο αυτό».
Πηγή έμπνευσης. «Μας απασχόλησε ιδιαιτέρως, η σχέση παιδί – ενήλικας. Κατά πόσο ένα παιδικό μυαλό, μπορεί να «τραυματιστεί» από αυτή τη σχέση. Θέλαμε να εξερευνήσουμε το πώς ένα παιδί λειτουργεί, μέσα σ’ ένα παράλογο και θαυμαστό κόσμο, τον κόσμο των μεγάλων. Ποια είναι τα εφόδια εκείνα που χρειάζεται για να τα καταφέρει; Πώς μπορεί να νικήσει τα πρέπει των μεγάλων; Πως ξεφεύγει από την τρέλα τους και τους παράλογους κανόνες τους; Και τέλος πως καταφέρνει να ενηλικιωθεί μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία; Πηγή έμπνευσης ήταν η ίδια η ενηλικίωση ενός παιδιού και πώς αυτό το βλέπεις μέσα από ένα κλασσικό κείμενο με μπόλικη φαντασία».
Οι αντιδράσεις του κοινού. «Οι αντιδράσεις του κοινού…ζωντανές θα λέγαμε! Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα. Αντιδράνε με μια αλήθεια αποστομωτική. Γελάνε, συμμετέχουν με τον τρόπο τους, αναρωτιούνται δυνατά. Οι γονείς γελάνε με άλλα πράγματα στην παράσταση και με διαφορετικό τρόπο. Η παράσταση άλλωστε απευθύνεται και σε εκείνους. Κάποιοι συγκινούνται. Ίσως γιατί κάτι θυμούνται ή κάτι ανακαλύπτουν. Κάποιοι άλλοι στην αρχή το παρακολουθούν καχύποπτα και σιγά-σιγά χαλαρώνουν και το απολαμβάνουν. Καλό είναι αυτό. Γιατί ασχολούνται. Έχει ενδιαφέρον όταν βλέπουμε γονιός και παιδί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους κατά τα η διάρκεια της παράστασης. Αυτό όταν γίνεται και μετά τη παράσταση, θεωρούμε ότι κάτι πετύχαμε. Άνοιξε μια συζήτηση…».
Για την ομάδα Τσόκαρα. «Δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2012 με σκοπό την δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων εντός και εκτός Αθήνας. Έχουμε ταξιδέψει σε θέατρα, σχολεία, πλατείες, μουσεία ακόμα και στο δρόμο… εντός και εκτός Αττικής, με όλες μας τις παραστάσεις.Πρόκειται για μια ανεξάρτητη – αυτοδιαχειριζόμενη θεατρική ομάδα, αυτό σημαίνει ίση κατανομή εργασιών προς όλα τα μέλη της ομάδας, καθώς και έναν τρόπο εργασίας που βασίζεται στη συλλογικότητα και την συνδημιουργία. Λειτουργούμε δίχως σκηνοθέτη ή παραγωγό και ο στόχος μας είναι ένα θέατρο που πάει παντού και για τους πάντες, αυτό σημαίνει ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε προσπαθούμε να κρατάμε το εισιτήριο των παραστάσεων όσο χαμηλότερο γίνεται καθώς και να φτιάχνουμε παραστάσεις με λιτά σκηνικά εύκολα μεταφερόμενα».
Ταυτότητα της παράστασης
«Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…» εμπνευσμένο από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούς Κάρολ. (για παιδιά από 5 ετών και άνω)
Σκηνοθεσία: Ομάδα Τσόκαρα (www.tsokara.gr)
Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία: Μελίσσα Κωτσάκη, Άρτεμις Φλέσσα
Πρωτότυπη Μουσική: Θάνος Κοσμίδης (από τους Burger Project)
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας: Θεόδωρος Κωβαίος
Βίντεο: Κωνσταντίνος Φραγκούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Μαρία Γεωργιάδου
Παραγωγή: Ομάδα Τσόκαρα / Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αντανακλάσεις»
Παίζουν: Ελεάννα Αποστολάκη, Μελίσσα Κωτσάκη, Ανδρομάχη Σπανέλλη
Στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210-3255444). Κάθε Κυριακή στις 15.00