Σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vyacheslav Volodin. Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο κτίριο της Δούμας, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων αλλά και συνεργασίας σε περιφερειακά προβλήματα καθώς και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών.

«Δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τις οποίες έχουμε τόσες κοινές αξίες όπως με την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την ιστορική φιλία των λαών μας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η εγγύτητα των θέσεών μας στα περιφερειακά ζητήματα» είπε ο Volodin, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το 2016 ήταν πολύ πλούσιο έτος για τη ρωσοελληνική συνεργασία, δεδομένων των πολυάριθμων επαφών και της σημαντικής συνεργασίας που αναπτύχθηκαν σε πολλούς τομείς και σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.

Δύο κρίσεις

O Βούτσης συμφώνησε μαζί του, προχώρησε όμως και μερικά βήματα παραπέρα. Ζήτησε τη συνεργασία της Ρωσίας στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική και προσφυγική κρίση.

«Εχουμε πολύ ειδικά προβλήματα ως χώρα επειδή βρισκόμαστε στο επίκεντρο δύο κρίσεων που ταλαιπωρούν όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η σοφία έξι ετών, όσο διαρκεί τουλάχιστον η οικονομική κρίση που έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, μας κάνει να βλέπουμε τη λύση αυτών των θεμάτων μέσα στο “μεγάλο κάδρο”, που περιλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η λύση στα προβλήματα (στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη.