Το ΚΚΕ ζητεί 13η και 14η σύνταξη
Αυτή είναι αριστερή πρόταση! Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα του Περισσού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη» επισημαίνεται ότι σκοπός είναι «η ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων».
Στο μεταξύ, «τα βάρβαρα μέτρα δεν θα λήξουν στο τέλος του προγράμματος το 2018», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Η αντιπαράθεση σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων συγκαλύπτει ότι κοινός παρονομαστής όλων των εμπλεκομένων μερών (ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνηση), όποια θέση κι αν παίρνουν στο ζήτημα των πλεονασμάτων, είναι η προώθηση όλων των αντιλαϊκών απαιτήσεων του κεφαλαίου, τις οποίες βαφτίζουν “μεταρρυθμίσεις”» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Περισσού.
«Αυτός είναι και ο λόγος που τα βάρβαρα μέτρα δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά θα συνεχίσουν παραπέρα, έτσι ώστε να ικανοποιείται ο διαρκής στόχος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Και μάθημα φορολογικής συνείδησης!
Να σας ενημερώσω σήμερα ότι η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ισως βέβαια να μην το καταφέρει άμεσα αλλά, όταν οι σημερινοί μαθητές γίνουν φορολογούμενοι πολίτες, θα σπεύδουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, αφού θα έχουν διδαχθεί στα σχολεία ότι είναι κακό πράγμα να το αποφεύγουν –και ιδίως να κλέβουν το κράτος!
Δεν αστειεύομαι, αν αυτό πιστέψατε. Σε πολλά σχολεία ανά την επικράτεια έφτασε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών ερωτηματολόγιο προς τους εκπαιδευτικούς για την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με σκοπό «την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης»!
Πρόκειται για υλοποίηση πρότασης που είχε καταθέσει πέρυσι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Είχε πει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ότι σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη προετοιμάζεται «μάθημα Φορολογικής Συνείδησης» που θα εισαχθεί στα σχολεία από τον επόμενο, δηλαδή τον φετινό, Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, ο Αλεξιάδης είχε χαρακτηρίσει την ιδέα «επένδυση» ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσο κομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους. Θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο, αλλά ως πολίτη.
Εκτοτε, μπορεί Αλεξιάδης και Φίλης να μας αποχαιρέτισαν, αλλά η ιδέα, έστω με καθυστέρηση, φαίνεται πως δεν ξεχάστηκε. Ομως στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπολόγισαν τους εκπαιδευτικούς. Μόλις έλαβαν το ερωτηματολόγιο εκπαιδευτικοί από την Ανατολική Ατττική «στόλισαν» την πρωτοβουλία:
«Μιλάνε για φορολογική συνείδηση στην χώρα μας; Ιδιαίτερα τώρα; Ακούγεται και είναι παράδοξο. Να δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση στα παιδιά που ζουν σε ένα κράτος όπου η φορολογία είναι συνώνυμη της πιο ανελέητης και καταφανούς κλεψιάς και εξαπάτησης!», ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Σωτηρίου.
Και κατέληξε: «Τολμάτε μέσα σε αυτή την πραγματικότητα να μιλάτε για φορολογική συνείδηση; Φροντίστε να μην προκαλείτε με τέτοιο τρόπο το κοινό αίσθημα γιατί η οργή του κόσμου σύντομα θα ξεσπάσει! Απαιτούμε από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση να αφήσουν ήσυχα τα σχολεία και τους μαθητές, σχολεία που τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους με την υποχρηματοδότηση και τη μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, και να ασχοληθούν με τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών που θα αποβαίνουν προς όφελος του λαού».
Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω.