Στη «φωλιά» του Σάρας (Γιασικεβίτσιους) βρίσκεται από χθες ο Ολυμπιακός για το κομβικό αποψινό (20.00 ΕΡΤ1) παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

«Ξέρεις, φίλε, πάντα απολαμβάνω τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό γιατί είναι τεράστιος αντίπαλος και γίνονται δυνατές μονομαχίες» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο λιθουανός άσος, προπονητής πλέον της Ζαλγκίρις, που έχει συνδέσει το όνομά του από πολύ νωρίς (ως αντίπαλος) με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Κυρίως από τότε που ήταν παίκτης με Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκό αλλά και με Φενέρ.

Εκείνο το καλοκαίρι του 2007 που ήρθε στην Ελλάδα (με Λιθουανία για το Ακρόπολις), ένας φίλος του Ολυμπιακού είχε περάσει στον λαιμό του το κασκόλ της ομάδας και αυτός το έβγαλε καθώς είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό!

Αποτελούσε διακαή πόθο των Αιωνίων τότε, καθώς ερχόταν «καυτός» από τη διετή εμπειρία στο ΝΒΑ με Ιντιάνα Πέισερς και Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ο Πίνι Γκέρσον με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη Μακάμπι με απόλυτη επιτυχία (δύο ευρωπαϊκά) τον είχε προσεγγίσει, αλλά στο μυαλό του Λιθουανού υπήρχε μόνο ένα (προπονητικό) όνομα: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

«Είχα προτάσεις τότε από ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ηθελα όμως να παίξω υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς. Δύο χρόνια στις ΗΠΑ, τα είχα δει όλα με τους προπονητές οπότε δεν θα άντεχα με τίποτε τρίτη χρονιά με έναν προπονητή που δεν σέβομαι και δεν εκτιμώ. Επομένως, η απόφαση ήταν εύκολη!» αφηγείται ο ίδιος στη βιογραφία του που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά (με τον τίτλο «Μόνο η νίκη δεν αρκεί!» από τις Εκδόσεις MVPublications).

Με τον Ολυμπιακό επιφύλασσε πάντα μερικά από τα κορυφαία παιχνίδια του όπως αυτό με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας (με συμπαίκτες τότε μεταξύ άλλων τον Ζντοβτς, τον Μίλιτς και τον Γκόλεματς με προπονητή τον Σάγκαντιν) στο οποίο είχε βάλει 7/7 τρίποντα και είχε αποκλείσει σχεδόν μόνος του την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη στα πλέι οφ του Πρωταθλητριών το 2000.

Το κομβικό παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν ο ημιτελικός στο Βερολίνο στο φάιναλ φορ του 2009 (18 π., με καθοριστικά καλάθια), ενώ είχε κρίνει σχεδόν μόνος του το πρωτάθλημα του 2008.

Από το 2009 βέβαια ο φίλος και συμπαίκτης του Βασίλης Σπανούλης (MVP τότε μπροστά από Σάρας και Διαμαντίδη στη διοργάνωση!) ενάμιση χρόνο μετά αποφάσισε το μεγάλο βήμα στον Ολυμπιακό, με τον οποίο «πλήγωσε» τον Σάρας παίρνοντάς του το πρωτάθλημα (2012) στην τελευταία του σεζόν με τους Πράσινους.

Ο Σάρας (τέσσερις φορές κάτοχος της Ευρωλίγκας) ελπίζει να απενεργοποιήσει τον άλλοτε συμπαίκτη του και απόψε όπως έκανε πέρυσι στο επιβλητικό 75-55 της ίδιας ομάδας, την οποία κοουτσάριζε μόλις λίγες ημέρες.

Λατρεύει την Αθήνα και ιδιαίτερα τη νυχτερινή ζωή της, αλλά και τις Ελληνίδες μέχρι που παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, φυσικά από την Ελλάδα (Αννα Δούκα).

Μια φορά τον «πλήγωσε» η Αθήνα το 2004 όταν έχασε με τη Λιθουανία τον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ιταλία και την ευκαιρία για ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο ύστερα από αυτό του Ευρωμπάσκετ του 2003.