Τα αρνητικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ προκαλούν ένα ντόμινο εξελίξεων στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προ δύο εβδομάδων αντικατάσταση του Αντρέα Στραματσόνι και των ιταλών συνεργατών του από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, τον Χριστόφορο Κόλα και τον Νίκο Γιάγκου ήταν απλά η αρχή για μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που επίκεινται εντός και εκτός των αποδυτηρίων, αλλά και σε στελεχιακό επίπεδο στο διοικητήριο της ΠΑΕ στο Μαρούσι. Ηδη χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε άδοξα η οκτάμηνη συνεργασία των Πρασίνων με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος αποχωρεί σχεδόν άπραγος από τη θέση του τεχνικού διευθυντή διότι δεν του δόθηκε πίστωση χρόνου, αλλά ούτε και οι αρμοδιότητες για να μπορέσει να λειτουργήσει ως πραγματικός football manager. Πάντως ο βραζιλιάνος σουπερστάρ επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό που έφερε και ως ποδοσφαιριστής, μολονότι αγωνιζόταν αμυντικός μέσος. «Κύριος ήρθε, πιο κύριος φεύγει» έλεγαν χθες χαρακτηριστικά από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός καθώς ο παλαίμαχος άσος των Πρασίνων δεν διεκδίκησε ούτε ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούνταν βάσει του τριετούς συμβολαίου που υπέγραψε τον περασμένο Μάιο. Αντιθέτως, ζήτησε να πληρωθεί μόνο για τα δεδουλευμένα χαρίζοντας στην ΠΑΕ περίπου 500.000 ευρώ!

Στην παρούσα φάση αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση του διαδόχου του. Ηδη τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός καταρτίζουν λίστα με 7-8 υποψηφίους (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Νίκος Λυμπερόπουλος) προκειμένου να αρχίσει άμεσα τις συνεντεύξεις ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος. Ανοιχτό παραμένει επίσης και το ζήτημα της πρόσληψης ή μη ενός παλαίμαχου άσου του Τριφυλλιού (ακούγονται τα ονόματα των Θανάση Κολιτσιδάκη, Σωτήρη Κυργιάκου, Αγγελου Μπασινά, Μλάντεν Πέτριτς) για τη θέση του γενικού αρχηγού που στην παρούσα φάση δεν υφίσταται στο οργανόγραμμα. Παράλληλα, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ιατρικό τιμ της ομάδας, ενώ ήδη παρατηρείται διαφοροποίηση και στη λειτουργία του τμήματος σκάουτινγκ με την επαναδραστηριοποίηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα λόγω της γνώσης που διαθέτει στην αγορά της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής.

Διεργασίες γίνονται και για τη στελέχωση στα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι επίκειται ραντεβού του Γιάννη Αλαφούζου με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά και επί σειρά ετών στέλεχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος προαλείφεται (εφόσον υπάρξει συμφωνία) είτε για διευθύνων σύμβουλος είτε για αντιπρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες.

Την ίδια ώρα προχωρούν ο σχεδιασμός και οι επαφές στο ποδοσφαιρικό τμήμα ενόψει των μεταγραφών του Ιανουαρίου. Για να γίνουν όμως οι τρεις – τέσσερις προσθήκες για τις οποίες συμφώνησαν ο Αλαφούζος με τον Ουζουνίδη, θα πρέπει πρωτίστως να αποχωρήσουν παίκτες που δεν καλύπτουν απόλυτα το ποδοσφαιρικό πλάνο του προπονητή ή που κοστίζουν ακριβά (Ρινάλντι, Σάμπα, Λεντέσμα, Ιβανόφ, Ιμπάρμπο).