Τέσσερις μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και λίγες εβδομάδες πριν από την primaire στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ένας μόνο υποψήφιος για την προεδρία παρουσιάζει ανοδική τάση: ο Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε η πρότασή του για μερική ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης υγείας.

Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο 62χρονος Φιγιόν κέρδισε πριν από δύο εβδομάδες το χρίσμα της Κεντροδεξιάς για να είναι υποψήφιος τον ερχόμενο Απρίλιο για την προεδρία της χώρας με ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Μία από τις μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν και η μερική ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης υγείας, με την οποία –σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση –είναι αντίθετοι εννιά στους δέκα Γάλλους. Για την ακρίβεια, η πρόταση αυτή αναφέρει: «Προτείνω να δοθεί έμφαση στην οικουμενική δημόσια ασφάλιση για σοβαρές και μακροχρόνιες ασθένειες, και έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση για τα υπόλοιπα».

Ή μάλλον αυτό ανέφερε. Γιατί προχθές το μεσημέρι, ύστερα από μια συνάντησή του με πολιτικούς του κόμματός του, αφαίρεσε την πρόταση από την ιστοσελίδα του. Και χθες, στη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο του Παρισιού, διέψευσε ότι είχε ποτέ πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλιση υγείας. «Οχι, δεν προτίθεμαι να κάνω διάκριση ανάμεσα σε μείζονες και ελάσσονες κινδύνους για την υγεία» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Σαρκοζί παραμένει φαβορί για την τελική νίκη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Cevipof και του Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Λε Μοντ», ο Φιγιόν έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 26%-29% και διαφορά 2 ώς 4 μονάδων από τη Μαρίν Λεπέν. Ιδιαίτερη απήχηση έχει στους άνω των 65 ετών (+14 μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο), στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα στελέχη, στους πιο εύπορους (με καθαρό οικογενειακό εισόδημα πάνω από 3.500 ευρώ τον μήνα) και στους καθολικούς.

Ο Φιγιόν δεν φτάνει πάντως τον άνθρωπο που νίκησε στην primaire της Δεξιάς, τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις ξεπερνούσε το 30%. Και δεν επωφελείται από την πτώση της ίδιας της Λεπέν, που χάνει 2 με 5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και κινείται στο 24% με 25%.

Αν ο Μανουέλ Βαλς κερδίσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών, η τελευταία αυτή δημοσκόπηση του δίνει 11%-12%. Αν κερδίσει ο Αρνό Μοντμπούρ, δεν παίρνει πάνω από 6%-7%. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι σταθερά στο 13%-14%. Και ο μεγάλος κερδισμένος των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να είναι ο Μανουέλ Μακρόν, που σε περίπτωση υποψηφιότητας του Βαλς λαμβάνει 13%-15% και σε περίπτωση υποψηφιότητας του Μοντμπούρ σκαρφαλώνει στο 18%. Κι αυτό, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν μόλις 10%.

Το προφίλ των ψηφοφόρων του είναι ισορροπημένο: ο Μακρόν προσελκύει περισσότερους νέους χωρίς να είναι αδιάφορος στους άνω των 65 ετών, έχει απήχηση στα ανώτερα στελέχη χωρίς να είναι απών στα λαϊκά στρώματα και εμφανίζεται να είναι συμπαθής σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι μεταξύ των ψηφοφόρων που τοποθετούνται «μάλλον στην Αριστερά» κερδίζει 20 μονάδες περισσότερες από τον μέσο όρο του, ενώ κερδισμένος είναι και στους κεντρώους ψηφοφόρους (+13 μονάδες) και σ’ εκείνους που τοποθετούνται «μάλλον στη Δεξιά» (+11 μονάδες). Η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.