Το νέο hot spot της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Σόλωνος και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης που έχει αναγάγει το φαγητό, την παρασκευή και τις πρώτες ύλες του σε σημειολογικά στοιχεία καταναλωτικού πολιτισμού. Ενας πολυχώρος γαστρονομίας με καφέ, κάβα, μπακάλικο αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων, μανάβικο και μια μεταμοντέρνα χασαποταβέρνα που λειτουργεί και ως κρεοπωλείο και όπου οι σπαλομπριζόλες black angus σού συστήνονται με ονοματεπώνυμο φάρμας και ημερομηνία σφαγής. Και παρόλο που ακολουθεί ωράριο καταστημάτων, το να βρεις τραπέζι αποτελεί στοίχημα ανάμεσα στους θαμώνες των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής. Τι να το κάνεις το Aperol spritz στο Dry της Πλατείας Κολωνακίου αν δεν έχεις φάει κοψίδι στο Yoleni’s.

Σε αυτόν τον χώρο παρουσίασε χθες το απόγευμα η Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγος του Νικολάου και νύφη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου («πριγκίπισσα Τατιάνα» στο εξώφυλλο) το βιβλίο της «Γεύσεις Ελλάδας». Ενα εκδοτικό πόνημα που συνδυάζει βασικούς άξονες «πριγκιπικών» activities. Παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής που αποδεικνύουν την αγάπη για τη δεύτερη πατρίδα της, διάθεση να μπει η Ελλάδα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων όλου του κόσμου (το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη σε 72 χώρες μεταφρασμένο εκτός από τα ελληνικά, στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) και βέβαια φιλανθρωπικό έργο αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στο Μπορούμε, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Μια βασιλική παρέα

Καθώς πλησίαζε κανείς στο 9 της Σόλωνος τα πολλών κυβικών αυτοκίνητα που σταματούσαν ή προσπαθούσαν να παρκάρουν στα πέριξ πεζοδρόμια σε έκαναν αμέσως να καταλάβεις ότι δεν ήταν ένα συνηθισμένο απόγευμα για το trendy μαγαζί. Μπαίνοντας και επειδή πάντα σχεδόν στον συγκεκριμένο χώρο κάποιος υπάλληλος στέκεται στην είσοδο για να σε καθοδηγήσει ανάλογα με τον χώρο που θέλεις να επισκεφτείς, ρώτησα τον ευθυτενή νέο κύριο με το σκούρο κοστούμι και το τριμαρισμένο μούσι που στεκόταν δίπλα σε ένα καρότσι – ντεκόρ με λαχανικά, σε ποιον όροφο γινόταν η εκδήλωση. «Εγώ είμαι εδώ γιατί περιμένω τους γονείς μου», μου απάντησε και μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν ο Νικόλαος. Ισως ακριβώς λόγω της επικείμενης βασιλικής ανόδου μού απαγόρευσαν και την είσοδο στο ασανσέρ. Ανέβηκα στον τέταρτο όροφο με τις κυλιόμενες σκάλες και αφού πέρασα ανάμεσα από βιτρίνες με κρέατα και έναν χώρο ανοιχτής κουζίνας όπου στήνονταν οι πιατέλες με τα finger food (άφθονα αλλά «σεμνά», υποθέτω λόγω κρίσης) που σερβίρονταν στους καλεσμένους της παρουσίασης, συνοδεία λευκού και κόκκινου κρασιού, έφθασα στον χώρο της εκδήλωσης. Ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά μικρός για τον κόσμο που μαζεύτηκε.

Με αριστοκρατικό στυλ

Από μία πρώτη ματιά στο κοινό εντυπωσιαζόσουν από το πόσες «Τατιάνες» υπήρχαν γύρω. Εννοώ αντίγραφα της συγγραφέως, αφού και η ίδια αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της νέας, understatement αριστοκρατίας. Ψηλόλιγνες, με μακριά, ξανθά αλλά «ήσυχα» μαλλιά (είχα πολύ καιρό να δω στέκες από ταρταρούγα), διακριτικά ρούχα με πριμοδότηση του συνδυασμού πουκάμισο – παντελόνι, ούτε υπόνοια ντεκολτέ, κοσμήματα υπό διωγμόν εκτός από βραχιόλια μακραμέ (αγορασμένα από νησιά ή φιλανθρωπικά μπαζάρ) και μακιγιάζ σε φυσικούς τόνους, αυτό που λένε nude. Σαν παρά κάτι Σκανδιναβές. Σε μια γκάμα ηλικίας από 20 μέχρι 40 plus. Ανάμεσά τους, η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ξεχώριζε με τη μεσογειακή αψάδα της. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, πιο απενοχοποιημένες, με περισσότερο κραγιόν, πιο μπουκλωτά και κρεπαρισμένα μαλλιά, ενώ το δεκεμβριάτικο κρύο δικαιολογούσε και κάποιες γούνες. Σε ανάλογο στυλ και οι άντρες, σαφώς λιγότεροι όμως. Την παράσταση έκλεψαν δυο τρία υπέργηρα ζευγάρια (οι κύριοι τίμησαν το παπιγιόν) που οι σχέσεις τους με τη βασιλική οικογένεια μάλλον θα ξεκινάει επί βασιλείας Παύλου. Βέβαια δεν έλειψαν και οι πιο λουσάτες παρουσίες, εντυπωσιακές εκπρόσωποι της λιβανέζικης παροικίας στην Αθήνα, κοσμικογράφοι αλλά και κάποιοι λούμπεν τύποι με δερμάτινα και περουκίνια που άγνωστο πώς και γιατί παρεισφρέουν σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Λαμπερές παρουσίες

Η Τατιάνα, εντυπωσιακά λεπτή και εντυπωσιακά ψηλή, με δερμάτινο παντελόνι και ριγέ μεταξωτό πουκάμισο, υπέγραφε ευγενικά αντίτυπα του βιβλίου που πωλούνταν στην ελληνική και στην αγγλική έκδοση. Οταν η Αννα Μαρία και ο Κωνσταντίνος κάθησαν στις θέσεις τους, δόθηκε ατύπως το σύνθημα για να αρχίσουν οι ομιλίες. Δηλαδή ο Κριστιάν Καρεμπέ στο τσακ πρόλαβε να μπει στην αίθουσα και να καθήσει στην πρώτη σειρά.

Πρώτη μίλησε, στα αγγλικά, η Τατιάνα με λίγα λόγια και λιτά, ευχαριστώντας στο τέλος τον σύζυγό της Νικόλαο για τη στήριξή του αλλά και για το ότι χάρη σε αυτόν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ο θεσσαλονικιός παρουσιαστής του World Party Σάκης Ταλιμανίδης είπε μεταξύ άλλων ότι ένα βιβλίο μπορεί να γίνει το όχημα για να γνωρίσουμε τον κόσμο, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του Μπορούμε, τόνισε ότι το μόνο που χρειάζεται για να βοηθήσεις ανθρώπους είναι να πάρεις την απόφαση, η δημοσιογράφος και σεφ Νταϊάνα Κόχυλα αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του ελληνικού πνεύματος, ενώ η Diane Farr Louis, που συνεργάστηκε για τη δημιουργία του βιβλίου, περιέγραψε πόσο υπέροχο ήταν να δουλεύει με την Τατιάνα.

Στις κουζίνες των Eλλήνων

Το βιβλίο «Γεύσεις Ελλάδας», που υπογράφουν η Τατιάνα Μπλάτνικ και η Diana Far Louis, είναι μια καταγραφή όχι μόνο συνταγών αλλά και αναμνήσεων από τη χώρα μας διάσημων Ελλήνων του εξωτερικού και ενθουσιωδών φιλελλήνων. Ετσι, μαθαίνουμε πώς έφτιαχνε τη σκορδαλιά η μητέρα του Τζιμ Γιαννόπουλος, διευθύνοντος συμβούλου σήμερα της 20th Century Fox, διαβάζουμε για τα αγαπημένα μελομακάρονα της Αριάνα Χάφινγκτον, το σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο του Κριστιάν Καρεμπέ, για το αγαπημένο γλυκό (φωλιές κανταΐφι με παγωτό βανίλια και γλυκό του κουταλιού βύσσινο) των Dsquared. Η Ντιαν φον Φίρστενμπεργκ λέει πόσο της αρέσει το ψημένο στη σχάρα χταπόδι, η Μαίρη Κατράντζου μοιράζεται τη συνταγή για γεμιστά, ο Νίκος Αλιάγας δίνει συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα, η Ολυμπία Δουκάκις για σπανακόπιτα με χόρτα, η Ρίτα Γουίλσον για βασιλόπιτα, η Βικτόρια Χιλσοπ για κολοκυθοκεφτέδες ενώ ο μαέστρος Ζούμπιν Μέτα δηλώνει φανατικός του μουσακά.

– Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται για τους σκοπούς του Μπορούμε, που καθημερινά προσφέρει περισσότερες από 18.000 μερίδες φαγητό.