Σχεδόν ένας στους επτά πιλότους της πολιτικής αεροπορίας πάσχουν από κατάθλιψη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα σε χιλιάδες εθελοντές.
Η έρευνά τους είναι η πρώτη που διεξάγεται έπειτα από την τραγωδία με την πτήση 4U 9525 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings, την οποία έριξε επίτηδες πέρυσι στις γαλλικές Άλπεις ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτζ, σκοτώνοντας και τους 150 επιβαίνοντες. Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο Λούμπιτζ έπασχε από βαριά κατάθλιψη.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 1.848 πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας, το 4,1% εκ των οποίων (οι 75) παραδέχτηκαν πως έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό, γράφουν οι γιατροί του Χάρβαρντ στην επιθεώρηση Environmental Health.
Άλλο ένα 12,6% (233 άτομα) πληρούσαν τα κριτήρια της πιθανής κατάθλιψης, η εμφάνιση της οποίας ήταν πιθανότερη σε όσους χρειάζονται βοηθήματα για να κοιμηθούν, καθώς και σε όσους βιώνουν σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση στη δουλειά τους.
Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη με ανώνυμα ερωτηματολόγια την περίοδο Απρίλιος-Δεκέμβριος 2015 (σ.σ. άρχισε περίπου ένα μήνα μετά την τραγωδία στις Άλπεις) σε 50 χώρες του κόσμου, είναι η πρώτη που περιγράφει την ψυχική υγεία των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας πέραν των πληροφοριών που λαμβάνονται από τους ερευνητές των αεροπορικών ατυχημάτων, τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις ή τις αναφορές που οι ίδιοι κάνουν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων προερχόταν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ μεταξύ των ευρωπαίων συμμετεχόντων περισσότεροι ήσαν εκείνοι από Ισπανία, Βρετανία και Γερμανία.
«Η μελέτη μας κατέδειξε ότι πολλοί εν ενεργεία πιλότοι παλεύουν με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και είναι πιθανό να μην ζητούν ιατρική βοήθεια επειδή φοβούνται τον αρνητικό αντίκτυπό της στην σταδιοδρομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόζεφ Άλλεν.
Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας ανέρχονται σε 140.000, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.