Ο πλαστικός χειρουργός δρ Δημήτρης Γκρίτζαλης απαντά ότι τα νήματα είναι το επαρκέστερο μη χειρουργικό σύστημα ανάρτησης πτωτικών ιστών. Ταυτόχρονα βελτιώνουν και την ποιότητα των ιστών, καθώς «πυροδοτούν» την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος από τους ινοβλάστες.

Η νέα τάση είναι ο – εξειδικευμένος για κάθε θέση – συνδυασμός διαφόρων τύπων νημάτων. Υπάρχουν δύο ειδών νήματα: τα αναρτητικά και τα αναπλαστικά. Τα αναρτητικά έχουν κώνους ή άγκιστρα. Τα αναπλαστικά έχουν διάφορα μήκη και είναι ευθεία ή κοχλιωτά. Για την εισαγωγή τους στο δέρμα είναι συνδεδεμένα με βελόνες ή κάνουλες. Τα αναρτητικά νήματα τοποθετούνται σε διάφορα επίπεδα (βάθη) στο δέρμα και το τραβούν προς τα πάνω. Τα αναπλαστικά διεγείρουν τους ινοβλάστες, ενώ λόγω του τραυματισμού των ιστών από την εισαγωγή των νημάτων δημιουργείται συνδετικός ιστός.

Τα νήματα συνιστώνται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης όταν δεν υπάρχει μεγάλη περίσσεια δέρματος. Η διάρκεια ζωής τoυς ποικίλλει από 13 έως 22 μήνες, ανάλογα με την περιοχή (πρόσωπο ή σώμα, σημείο που δέχεται δυνάμεις λόγω βάρους ή κίνησης ή όχι), τον τύπο του δέρματος (με λίγο ή πολύ υποδόριο λίπος) και την ηλικία.

Η συχνότερη επιπλοκή είναι οι μελανιές, που με την κατάλληλη αγωγή φεύγουν γρήγορα. Το υλικό των απορροφήσιμων νημάτων είναι ένα είδος πολυγαλακτικού οξέος, η πολυδιαξονόνη (PDO). Πλεονεκτήματά τους είναι η αναίμακτη εφαρμογή τους στο ιατρείο (σε 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή) και η δυνατότητα συνδυασμού τους με άλλες αισθητικές θεραπείες (υαλουρονικό οξύ, βοτουλινική τοξίνη).

Δεν ενδείκνυνται για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτη ή αιμορροφιλία και για όσους παίρνουν καρδιολογικά φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.