Σε αυτόν οφείλουμε την καθιέρωση της κατάληξης -ει στα ρήματα, όταν αναθεώρησε το 1975 τη σχολική Νεοελληνική Γραμματική ύστερα από ανάθεση του τότε υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη. Προσωπικός φίλος του Γρηγόριου Ξενόπουλου και του Τέλλου Αγρα –τον οποίο διαδέχθηκε στη γραμματεία σύνταξης της «Νέας Εστίας» -, του Κώστα Βάρναλη και του Ηλία Βενέζη, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Γιάννη Μόραλη, μετέφρασε μεταξύ άλλων από θεατρικά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ ώς κείμενα του Μαρσέλ Προυστ.

Τον γνωστό – «άγνωστο» τιμηθέντα το 1995 με το ειδικό βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, διακριτικό Νάσο Δετζώρτζη, αποφάσισε να συστήσει στο ευρύ κοινό η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς εκτός των άλλων υπήρξε εργαζόμενός της για περισσότερα από 25 χρόνια. Και για τον λόγο αυτό δεν αρκείται στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης με ομιλητές τον διοικητή της Τραπέζης Γιάννη Στουρνάρα, την ακαδημαϊκό και ποιήτρια Κική Δημουλά, την επίκουρο καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Βλαβιανού, τον συγγραφέα-αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον καθηγητή Νίκο Ε. Καραπιδάκη, αλλά του αφιέρωσε και ένα ολόκληρο τεύχος του «Κύκλου» σε επιμέλεια της Χριστίνας Λιναρδάκη. Ενα έντυπο με το οποίο ο Νάσος Δετζώρτζης ήταν στενά συνδεδεμένος καθώς πρόκειται για το περιοδικό των υπαλλήλων της τράπεζας, του οποίου ανέλαβε τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια το 1961, ύστερα από πρόταση του Ηλία Βενέζη (επί διοίκησης Ξενοφώντα Ζολώτα) και αργότερα την αρχισυνταξία.

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΣΟΥ. Τέσσερα κείμενα του κερκυραίου λογίου, που γεννήθηκε το 1911 και σε ηλικία 18 ετών άρχισε να εργάζεται στη σύνταξη της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού με διευθυντή τον Κ.Θ. Δημαρά, επιτρέπουν στους αναγνώστες της ειδικής αφιερωματικής έκδοσης του «Κύκλου» να εξοικειωθούν με τη γραφή του (το σύνολο του πεζογραφικού, ποιητικού, μεταφραστικού και δοκιμιακού έργου του έχει εκδοθεί σε επτά τόμους), ενώ στη συνέχεια, σχεδόν μυθιστορηματικά, ξετυλίγεται από τη γραφίδα της Αντιγόνης Βλαβιανού η εργογραφία του Νάσου Δετζώρτζη, ο οποίος το 1968 εξωθήθηκε σε παραίτηση από την τράπεζα λόγω της δικτατορίας.

Κι αν τα εξώφυλλα των βιβλίων που επιμελήθηκε ώς τον θάνατό του, το 2003, μας ταξιδεύουν από το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ερνεστ Χέμινγουεϊ έως τα «Η ζωή εν τάφω» του Στράτη Μυριβήλη και «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, εκτός των δικών του βιβλίων, αξίζει να περιεργαστεί κάποιος τα τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείο, όπως ιδιόχειρα σημειώματα και επιστολές των Φώτη Κόντογλου, Κωνσταντίνου Τσάτσου, Αγγελου Τερζάκη και Νίκου Σβορώνου μαζί με φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής του, αλλά και μια φωτογραφία του Γρηγορίου Ξενόπουλου με αφιέρωση στον Νάσο Δετζώρτζη.

INFO

Η τιμητική εκδήλωση για τον Νάσο Δετζώρτζη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 18.00, στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος (είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου).