Σε δυσεπίλυτο πολιτικό κουίζ εξελίχθηκε για τη ΝΔ η διανομή του εφάπαξ επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, μπροστά στη σκληρή αντίδραση του Eurogroup και το πάγωμα των αποφάσεων που είχαν ληφθεί για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αρχική απόφασή της να υπερψηφίσει την επίμαχη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και στο ενδεχόμενο μιας αναδίπλωσης που θα μπορούσε να ανοίξει πολιτικές πληγές και, παράλληλα, να προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις.

Το γαλάζιο βραχυκύκλωμα μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και συναντήσεις κορυφής στην έδρα της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα για την παρέμβαση Ντεϊσελμπλούμ και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει στην άμεση ψήφιση των παροχών, με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η προφανής απόπειρα του Μαξίμου να στριμώξει πολιτικά τη ΝΔ άνοιξε έναν πολύωρο κύκλο διαβουλεύσεων στο γαλάζιο επιτελείο, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, το οποίο έως τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχε καταλήξει για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει σήμερα στη Βουλή. Ενα κοινό μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που επίσης προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα τη στάση τους, σε έκτακτη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, θα μπορούσε να διευκολύνει και τις γαλάζιες κινήσεις.

Η πολύωρη δυστοκία φανερώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα και επέτρεπαν στην κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση –όπως είχε, άλλωστε, προαναγγείλει με τις χθεσινές δηλώσεις του και ο Πρωθυπουργός, ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που ανακύπτει από την αντίδραση του Eurogroup συζητήθηκε χθες το βράδυ στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΕΛΚ, καθώς δεν καταγράφεται –κατά τις ίδιες πηγές –βούληση για μια ανοικτή σύγκρουση της ΝΔ με την οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Πολύ περισσότερο, για επικοινωνιακές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως χαρακτηρίζονται ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» και το σκηνικό ρήξης που διαμορφώνει το Μαξίμου με τους δανειστές.

Το δίλημμα. Το πρόβλημα για τη ΝΔ, όπως αναγνώριζαν επιτελικά στελέχη του κόμματος, είναι ότι τόσο η στήριξη του εφάπαξ επιδόματος όσο και η καταψήφιση θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης στα χέρια του Πρωθυπουργού. Στην πρώτη περίπτωση, με μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ του επιδόματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στήριξη ως «λευκή επιταγή» και να εμφανιστεί ότι μάχεται απέναντι στους πιστωτές όχι μόνο ως εκπρόσωπος των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και για την τιμή σχεδόν σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Στη δεύτερη περίπτωση, η ΝΔ θα εμφανιζόταν ευάλωτη στα πυρά του Μαξίμου, απολογούμενη ότι αναδιπλώθηκε για να στηρίξει τις απαιτήσεις των δανειστών και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο προβληματισμός. Από την καταγραφή της Πειραιώς προέκυπτε χθες το βράδυ ότι οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούσαν σκόπιμο να μην αλλάξει η ΝΔ τη θέση της και να στηρίξει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς εκτιμούσαν ότι το πολιτικό κόστος από μια αναδίπλωση θα ήταν μεγαλύτερο. Ωστόσο, ο προβληματισμός ήταν έκδηλος ακόμη και σε επιτελικά στελέχη που τις προηγούμενες ημέρες ήταν αναφανδόν υπέρ της θετικής ψήφου, παρασύροντας σε έναν βαθμό και το κόμμα προς αυτή την κατεύθυνση, πριν εκδηλωθεί επισήμως το Eurogroup, με βασικό επιχείρημα ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους χαμηλοσυνταξιούχους». Ενδεικτική της γαλάζιας αμηχανίας είναι η αντίδραση του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χθες σχολίασε στη Βουλή ότι «άλλο πράγμα είναι να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα». Μέσα σε αυτό το σκηνικό, κομματικές πηγές δεν απέκλειαν ως κίνηση απεγκλωβισμού ένα γαλάζιο «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία.

Σταθερά για εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική γραμμή της Πειραιώς για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν μεταβάλλεται, απεναντίας οι χθεσινές εξελίξεις επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει το εκλογικό αίτημα με μεγαλύτερη ένταση, ακόμη και από τις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «είναι απολύτως επικίνδυνη για τον λαό και τη χώρα».