Η «παγίδευση» της αντιπολίτευσης στο όχι και τόσο αθώο δίλημμα «13η σύνταξη ή Σόιμπλε» που έθεσε η κυβέρνηση και κορύφωσε ο Πρωθυπουργός, προκαλώντας ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, οδήγησε σε μια σφοδρή αντιπαράθεση χθες στη Βουλή. Αυτή, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της είχε τα χαρακτηριστικά προεκλογικής μάχης, έφερε στην επιφάνεια και μια συσσωρευμένη ένταση που κυριαρχεί στις σχέσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικός της χθεσινής ατμόσφαιρας στη Βουλή είναι ο καβγάς ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Οι δύο άνδρες, χωρίς να σέβονται τον χώρο του Κοινοβουλίου –ούτε καν τους μικρούς μαθητές που παρακολουθούσαν τη συζήτηση από τα άνω δυτικά θεωρεία της Ολομέλειας -, επιδόθηκαν στην ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών για θέματα που αφορούσαν κυρίως τις θητείες τους στο υπουργείο Υγείας. Στην «κοκορομαχία» μπλέχτηκε και ο Μάριος Σαλμάς από τη ΝΔ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις άνδρες χρησιμοποίησαν γλώσσα πεζοδρομίου ανάλογη με αυτή των χρυσαυγιτών. «Λειράτη κότα», «αρχιγαϊδούρι», «απατεώνα», «θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια», «παλιοψεύταρε» και «Κρητίκαρε» ήταν μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Γεωργιάδης για τον πολιτικό του αντίπαλο. Σε ανάλογο ύφος ο Πολάκης χαρακτήρισε τον βουλευτή της ΝΔ ως «το πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε» και τον κατηγόρησε ότι «γλείφει εκεί που έφτυνε». Ο Σαλμάς αποκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό «αληταρά», απειλώντας τον ότι θα τον κλείσει στη φυλακή.
Αυτοί που άλλαξαν στάση
Επί της ουσίας του αντικειμένου της χθεσινής συζήτησης, δηλαδή της διάταξης με τον «μποναμά», σημειώθηκαν πάντως αρκετά πισωγυρίσματα από κόμματα της αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων διαφοροποιήθηκαν από την αρχική θετική τους στάση. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το «παρών», με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να παρουσιάζει το σκεπτικό της νέας απόφασης του κόμματος από του βήματος της Ολομέλειας. Ειδικότερα κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία, να συμφωνήσει με τους θεσμούς και μετά να την ξαναφέρει προς ψήφιση. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως αν υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τους δανειστές, η ΝΔ θα υπερψηφίσει την εφάπαξ ενίσχυση. Οπως εξήγησε, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποφασίστηκαν σε μια δυσμενή περίοδο για τη χώρα, με τους κινδύνους να κάνουν την εμφάνισή τους καθώς ο ESM πάγωσε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την προεκλογική της απόδραση, γι’ αυτό έχει βάλει πάλι την ηρωική φουστανέλα του δημοψηφίσματος. Δεν τη νοιάζουν οι συνταξιούχοι» εκτίμησε ο Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ λέει «ναι στο επίδομα αλλά όχι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων αλλά τους χρησιμοποιεί «για να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη» εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, χαρακτηρίζοντας τα κίνητρα ως «ανήθικα και επικίνδυνα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι Το Ποτάμι «δεν θα γίνει κομπάρσος» σε ένα τέτοιο σκηνικό, γι’ αυτό και δεν θα μετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία αποκάλεσε ως «νέα κοροϊδία» και «κακοσκηνοθετημένη παράσταση». Ο ίδιος θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους, γι’ αυτό και επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία περνάει πολύ δύσκολα και πληρώνει και δικά τους λάθη. «Μπορεί τα περισσότερα λάθη να είναι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν, όμως αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες του κ. Σόιμπλε και όλων εκείνων που πεισματικά επιμένουν σε αδιέξοδους δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την αποχώρηση του κόμματός του από την ψηφοφορία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει συναίνεση α λα καρτ μόνο όταν τη συμφέρει».
Ηδη από την έναρξη της συζήτησης πάντως ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής. Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στη ΝΔ «ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με τον Σόιμπλε», τονίζοντας ότι η στιγμή που επιλέχθηκε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία δεν είναι τυχαία. «Πρόκειται για μία στιγμή που η Βουλή θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα» είπε.
Αρκετή ώρα αργότερα σε παρέμβασή του από τα βουλευτικά έδρανα ο Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «πλαστής συναίνεσης». H ονομαστική ψηφοφορία, υπογράμμισε, «προέκυψε επειδή από πλευράς “της μόνιμης πηγής και πληγής” εναντίον της χώρας μπήκε μία ακόμη τρικλοποδιά. Επειδή προέκυψε αυτή η αμφισβήτηση προς τη χώρα, τη Βουλή, την κυβέρνηση, γίνεται η σημερινή ψηφοφορία και όχι γιατί είναι κάποιο άλλο κόλπο». Ο Νίκος Βούτσης επέκρινε τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που άλλαξαν τη στάση τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είπαμε να αποθεώσετε την κυβέρνηση, αλλά να πείτε έναν καλό λόγο υπέρ της χώρας ή να πείτε έναν κακό λόγο για αυτούς που το επιβάλλουν».
Εκείνοι που επέμειναν στο «ναι»
Στον αντίποδα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ επέμειναν στην αρχική τους στάση και υπερψήφισαν την τροπολογία, χωρίς όμως να κρύψουν την ενόχλησή τους για τους τακτικισμούς της κυβέρνησης. «Κάντε την ονομαστική σας, δώστε και το βοήθημα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έστω κι αυτό το μικρό ποσό το έχουν ανάγκη, αλλά σηκωθείτε και φύγετε, γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε ανήκεστα τη χώρα» τόνισε στην Ολομέλεια η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Γιατί βάζει ονομαστική ο κ. Τσίπρας; Κάνει μια τεχνητή σύγκρουση. Εχει χάσει στα πάντα. Πανωλεθρία! Για να κρύψει την ήττα του, χρησιμοποιεί τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Ο τυχοδιωκτισμός του, όμως, δεν μπορεί να γίνει τιμωρία της Ελλάδας» πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τη ΝΔ ότι «φοβάται τον Σόιμπλε και το ΕΛΚ μην της τραβήξει το αφτί, μήπως και χαθεί η λιτότητα».
Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τις εργασίες της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα και η Ελλάδα έχει ανάγκη τώρα και όχι το 2018 να μειωθεί το πλεόνασμα του 3,5% και να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το χρέος. «Εγώ είμαι αυτή που κάνω σκληρή κριτική στον Τσίπρα για την υπερφορολόγηση που πνίγει την ανάπτυξη, για τις ιδεοληψίες που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις καθώς και για το βοήθημα, γιατί αφήνει εκτός των δικαιούχων τους άνεργους, τους ανάπηρους και άλλες ευπαθείς ομάδες, όμως οι χθεσινές αποφάσεις ήταν απαράδεκτες» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής της βρέθηκε και η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Η στάση του Σόιμπλε για άλλη μία φορά είναι εναντίον των ελλήνων πολιτών και πλήττει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι αδιανόητο να μη δοθούν έστω και αυτά τα λίγα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία «γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι». Κάλεσε όμως και την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος για επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ο Περισσός κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι στήνει σκηνικό «δήθεν αντιπαράθεσης» με τους δανειστές, με στόχο να στρώσει το έδαφος για να περάσει νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων.
Τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χθες στην Ολομέλεια. Ο Νίκος Παππάς επικρότησε τη στάση της Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για δύο κόμματα που «μας ασκούν δομική αντιπολίτευση». Αντιθέτως, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συντάσσεται με τις πιο ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης που στηρίζουν την ακραία λιτότητα. «Η στράτευση της ΝΔ στο “Mένουμε Ευρώπη” είναι για να μείνει η Ευρώπη ως έχει. Να μείνει η Ευρώπη της λιτότητας» ανέφερε ο Νίκος Παππάς, ευχόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη, να δούμε τι θα κάνετε όταν θα πάτε στις περιφέρειές σας για να εξηγήσετε στους συνταξιούχους τι κάνατε».